AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Νοε 2019

Μ. Χρυσοχοΐδης: "Ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικός όλεθρος" στα νησιά


"Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης... Στόχος μας είναι μέχρι τον Δεκέμβριο να μεταφερθεί στην ενδοχώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά" είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Όπως τόνισε, ακόμα κι αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί, "δε θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων".

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός εξήγησε ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. "Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο" επισήμανε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Όπως σημείωσε, το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί "πρόβλημα ή διακύβευμα" μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής. Χαρακτήρισε δε ως "ουτοπία" την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι "ασφαλείς" και δε θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.

Ο υπουργός επισήμανε πως δεν είναι ζήτημα "αλληλεγγύης" προς την Ελλάδα, αλλά "κανόνων", που πρέπει να εφαρμόζονται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ανέφερε πως ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή της, καθώς, όπως είπε, ενώ η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει στάση.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, είναι αναγκαία η διασφάλιση "των συνθηκών και των προϋποθέσεων" που θα το επιτρέψουν, δηλαδή από τη μια η στήριξη από την Ε.Ε. των προσφύγων που μένουν στην Τουρκία κι από την άλλη η προστασία των συνόρων από την Τουρκία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, "σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα", το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα δίνεται στους ευάλωτους πολίτες, δηλαδή σε οικογένειες με παιδιά.

Κλείνοντας, ο υπουργός είπε ότι το "μεγάλο ζητούμενο" για την κυβέρνηση είναι η "ένταξη και η ενσωμάτωση" των προσφύγων, δηλαδή η εκπαίδευση των παιδιών και η απασχόληση των γονέων, η διασφάλιση "των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους".

Πηγή: ΑΜΠΕ