AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Οκτ 2012

Αντιδράσεις για τον λόγο της καθηγήτριας


Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή της για την προσπάθεια βεβήλωσης του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, «ημέρας μνήμης και τιμής σ' αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό», εκφράζουν η Τ.Ο. Μαραθοκάμπου Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σαμιακές γυναικείες οργανώσεις. Αφορμή στάθηκε ο από άμβωνος λόγος καθηγήτριας κατά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο, ο οποίος, όπως καταγγέλλεται, εμπεριείχε απαράδεκτες αναφορές.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τ.Ο. Μαραθοκάμπου Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, «Θεωρούμε απαράδεκτο και άκρως προσβλητικό προς τον δημοκρατικό λαό της πόλης μας το γεγονός πως εκπαιδευτικός μεταχειρίστηκε τον άμβωνα της δοξολογίας σαν βήμα για την εκφώνηση φασιστικού και ρατσιστικού κηρύγματος με νοσταλγικές  αναφορές στις εποχές της επτάχρονης Χούντας και του δικτάτορα Μεταξά. Ο λαός μας έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Σήμερα επαναλαμβάνει το ΟΧΙ απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού συνεχίζοντας τους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες σήμερα περνάνε μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν, περνάνε μέσα από τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της λογικής της τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος. Γι' αυτό απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις αντιδράμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, την ΟΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων, τον δήμο και κάθε φορέα της συντεταγμένης πολιτείας να αποτρέψουν, στο μέτρο και στον βαθμό που τους αντιστοιχεί, κάθε παρόμοιο φαινόμενο που δηλητηριάζει την κοινωνία και καλούμε τους πολίτες να απομονώσουν τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα και οποιαδήποτε έκφρασή τους και να αποκρούσουν τους επικίνδυνους εμπνευστές και δράστες τέτοιων αντιδημοκρατικών και παράνομων πρακτικών».


Την ίδια ώρα, τα δημοσίως λεγόμενα της καθηγήτριας καταδικάζει με ανάλογη ανακοίνωσή της και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (μέλος ΟΓΕ), το Παράρτημα Καρλοβάσου και ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (επίσης μέλος της ΟΓΕ) : «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο φασισμός, όποια μάσκα κι αν φορέσει -σήμερα φοράει τη μάσκα της Χρυσής Αυγής- είναι εχθρός του λαού, τιποτένιος δολοφόνος. Τσακίζεται και ανατρέπεται μαζί με όλους εκείνους που θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, με 10 ευρώ μεροκάματο, χωρίς παιδεία, χωρίς, υγεία, χωρίς φάρμακα, χωρίς σχολεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς ΖΩΗ. Καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη  καθηγήτριας στο Μαραθόκαμπο που εκφώνησε ένα αισχρό φασιστικό λογύδριο στην εκκλησία του χωριού, τη μέρα της νίκης του λαού μας, 28ης Οκτωβρίου, ενάντια στους ξένους κατακτητές. Έξω ο φασισμός από τη ΖΩΗ ΜΑΣ».