AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Οκτ 2012

Δεμένα μεθαύριο τα πλοία


Την απόφασή της για συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης ανακοίνωσε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Τα πλοία όλων των κατηγοριών θα παραμείνουν ακινητοποιημένα σε όλη τη χώρα από 00.01 έως και 24.00 μεθαύριο, λόγω απεργίας των πληρωμάτων τους. Σύμφωνα με την ΠΝΟ «Δυόμισι χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας νέων επώδυνων μέτρων, κατ' επιταγήν της Τρόικα, έναν Αρμαγεδώνα ληστρικών μέτρων με τα οποία σφαγιάζονται και συνθλίβονται τα όσα ελάχιστα έχουν απομείνει από τις προηγούμενες περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων κλπ, λεηλατώντας τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα την μαζική εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων και τελικά την ισοπέδωση της κοινωνίας.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ με την παραπάνω απεργία της, αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου και το πράττει γιατί θεωρεί ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θαλάσσιου και χερσαίου χώρου έχουν κοινό παρανομαστή, δηλ. την άνευ προηγουμένου άγρια, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση Κυβέρνησης και Τρόικα στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Η επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται δυσμενής αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, αυξάνοντας και πάλι τους συντελεστές φορολόγησής τους, συζητήθηκε εκ νέου κατά την παραπάνω Συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ επαναλαμβάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μια τέτοια ισοπεδωτική αντιμετώπιση, γιατί αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν η προσπάθεια προσέλκυσης πρέπει να αποτελεί εθνική υπόθεση και επί πλέον γιατί θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο φυγής πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο σε ξένες σημαίες, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, που υιοθετήθηκε κατά την Συνεδρίαση αυτή, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σειράς επαφών με εφοπλιστικές εταιρείες της Ακτοπλοΐας τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου (όροι εργασίας και αμοιβής, οργανικές συνθέσεις, δεκάμηνη απασχόληση, κλπ.), με τελικό ορίζοντα και στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων στο χώρο της Ακτοπλοΐας.

Τονίζεται ότι η παραπάνω απεργία της ΠΝΟ και των Ελλήνων ναυτεργατών αποτελεί την απαρχή προγράμματος απεργιακών κινητοποιήσεών της, που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα με νεότερη απόφασή της, ώστε να σταματήσει επί τέλους ο κατήφορος, που έχουν πάρει τα πράγματα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην ολοσχερή εξαφάνιση του κλάδου, στην διάλυση του κοινωνικού ιστού και στην ισοπέδωση της κοινωνίας», καταλήγει η ΠΝΟ.