AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιουλ 2014

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Φωτογραφία αρχείου

Άκαρπες παραμένουν και το Σάββατο οι προσπάθειες σκαφών του Λιμενικού Σώματος για την εύρεση περισσότερων επιζώντων από το ναυάγιο της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν, στο βυθισμένο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν άλλοι περίπου 20  άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Λεπτομέρειες σε σχέση με τις συνθήκες που το προκάλεσαν και την εν εξελίξει ευρεία επιχείρηση έρευνας έδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή και η τομεακή οργάνωση Σάμου του Κ.Κ.Ε.

Πιο αναλυτικά, όπως έκανε γνωστό το Λιμενικό, ιστιοφόρο σκάφος το οποίο έπλεε στην περιοχή του Καρλοβάσου εντόπισε το πρωί της Παρασκευής και περισυνέλεξε δύο παράνομους μετανάστες, 11 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σάμου και ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ).

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ, έσπευσαν στην περιοχή 4 πλωτά περιπολικά, κινητοποιήθηκαν ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν και 5 παραπλέοντα σκάφη.

Από τους 13 διασωθέντες, οι 7 μεταφέρθηκαν με Super Puma στο λιμάνι της Χίου, ενώ οι υπόλοιποι 6 μεταφέρθηκαν με πλωτό του Λιμενικού στο Καρλόβασι.

Από τη θάλασσα ανασύρθησαν, μέχρι στιγμής, δύο σοροί παράνομων μεταναστών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που μεταφέρθηκαν με πλωτό του Λιμενικού στο λιμάνι Καρλοβάσου.

Ένας εκ των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου αναμένεται η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το MRCC (ANKARA) - Maritime Rescue Coordination Center-, άλλοι δύο παράνομοι μετανάστες περισυνελέγησαν από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, περίπου 6 ναυτικά μίλια βορειότερα από την περιοχή του συμβάντος στα διεθνή ύδατα, και μεταφέρθηκαν σε τουρκικό λιμάνι για να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το αλιευτικό σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Ικαρίας.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού του Λιμενικού, Αντιναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Ιάκωβος Σέργης, για την συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Οι δηλώσεις για το ναυάγιο

Η βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγνή Καλογερή επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Σάμου όπου είχε λεπτομερή συζήτηση-ενημέρωση για το συμβάν.

Μετά την επίσκεψη δήλωσε: "Είναι η πολλοστή φορά που το Αιγαίο από θάλασσα ειρήνης και φιλίας γίνεται ένας υγρός τάφος.

Μαζί με τους αδικοχαμένους μετανάστες στα νερά του Αιγαίου πνίγηκαν όνειρα αλλά και η αξία της ανθρώπινης ζωής που για τους δουλέμπορους αποτιμάται με το κεφάλι.

Μαζί με τους διασωθέντες διασώθηκε και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Μαζί με τους αγνοούμενους αγνοείται και εθνική μεταναστευτική πολιτική καθώς και κάθε προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για να απαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος ΕΛ – ΑΚΤ καθώς και το Σαμιακό Τμήμα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για την άμεση κινητοποίηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς και για τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν το συμβάν και να διασώσουν την ανθρωπιά στον πολιτισμό μας
".

Η τομεακή οργάνωση Σάμου του Κ.Κ.Ε εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ακόμη ένα τραγικό ναυάγιο με θύματα μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν με πλοιάριο στη Σάμο, έρχεται να υπογραμμίσει  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων , της καταλήστευσης του πλούτου λαών και χωρών και την αντιμεταναστευτική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν διέξοδο με κάθε τρόπο, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, ακόμη και με την ίδια τη ζωή τους.

Το Λιμεναρχείο Σάμου επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (11-7-2014) αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Σάμου του ΚΚΕ  αποτελούμενη από τον Σταμάτη Φιλιππή  και Κώστα Τζίχα περιφερειακό και δημοτικό σύμβουλο αντίστοιχα εκλεγμένους με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη του Κόμματος στους πρόσφυγες.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημερώθηκαν από τον Λιμενάρχη Σάμου  για τις πιθανές αιτίες του τραγικού συμβάντος, για τα θύματα του ναυαγίου και ζήτησαν και πήραν πληροφορίες για την κατάσταση και την περίθαλψη των διασωθέντων. 


Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε επανέλαβαν τις θέσεις του Κ.Κ.Ε και της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ζητούν:

Την πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα των διασωθέντων, την εξασφάλιση διερμηνείας και νομικής υποστήριξης, την φιλοξενία τους και την εξασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών  για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Να παύσουν οι άδικες, πολύμηνες φυλακίσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτω από  απάνθρωπες συνθήκες και οι παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή.

Να σταματήσει το καθεστώς εγκλωβισμού των μεταναστών στη χώρα μας και να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους για τις χώρες προορισμού τους
".