AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Ιουλ 2014

Οι συνταξιούχοι της Σάμου ζητούν την παρέμβαση του Ι.Κ.Α


Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, τον Διοικητή του ΙΚΑ και τα κόμματα της Βουλής σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συνταξιούχων απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου.

Όπως αναφέρει σε αυτήν, "εδώ και μεγάλο διάστημα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους συνταξιούχους του νομού μας, σε μικρότερο βαθμό αυτών που έχουν αμιγώς ασφάλιση Ι.Κ.Α, αλλά πολύ περισσότερο αυτών που έχουν διαδοχική ασφάλιση και σε άλλο ταμείο.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης γίνεται στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α Σάμου και από εκεί ο φάκελος του υποψήφιου συνταξιούχου μεταφέρεται στο Ι.Κ.Α Πειραιά.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και ενσήμων στο Ι.Κ.Α Πειραιά σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τους 18, ακόμα και τους 24 μήνες μέχρι να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θεώρηση βιβλιαρίου υγείας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

Δηλαδή ο εργαζόμενος που καταθέτει την αίτηση συνταξιοδότησης έχει θεωρημένο βιβλιάριο για περίπου ένα χρόνο από τότε, με βάση τα ένσημα της προηγούμενης περιόδου.

Ο ακόμη ένας χρόνος και επιπλέον που περνάει μέχρι την έκδοση της απόφασης σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλιση για τον υποψήφιο, καθώς το Ι.Κ.Α δεν θεωρεί το βιβλιάριο υγείας του, με όλα τα επιβαρυντικά επακόλουθα (να πληρώνει από την τσέπη του) για τον «ασφαλισμένο».

Σαν να μην έφτανε αυτό το Ι.Κ.Α Πειραιά όταν βγάλει την απόφαση συνταξιοδότησης και τις αναδρομικές αποδοχές του συνταξιούχου πλέον, τον χρεώνει αναδρομικά με 4% το μήνα επί της σύνταξης για παροχές υγείας που βέβαια δεν του παρέχει και αυτό συνιστά μεγάλη κοροϊδία!

Από την στιγμή που η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης είναι μόνο ευθύνη του Ι.Κ.Α, θα έπρεπε το Ι.Κ.Α να καλύπτει σε κάθε περίπτωση τον ασφαλισμένο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα μετά τη λήξη της θεώρησης του βιβλιαρίου για ένα επιπλέον δίμηνο ή εξάμηνο κάθε φορά μέχρι που  να βγει η απόφαση.

Απαιτούμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος
", σημειώνει το τοπικό Εργατικό Κέντρο.