AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Νοε 2015

Μάθημα ανθρωπιάς στη Σάμο: Τους έσωσε από πνιγμό, τους φιλοξενεί σπίτι του

Στο μέσον της φωτογραφίας ο Γιάννης και η Στέλλα Καπνιά στο σπίτι τους στη Σάμο με τον Ματέζ (δεξιά) και την Εντ (αριστερά), που στη Συρία ασκούσαν τα επαγγέλματα του δικηγόρου και της δασκάλας. Στόχος του ζευγαριού είναι να πάρουν άσυλο στη Φινλανδία. Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα "Έθνος".

Μια συγκινητική ιστορία ανθρωπιάς από τη Σάμο φιλοξενεί η εφημερίδα "Έθνος".

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αποστολίδη, συντάκτη του ρεπορτάζ, "Η "μικρή" ιστορία που εκτυλίχθηκε στη Σάμο συγκαταλέγεται στις σελίδες της ζωής εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Πρωταγωνιστής ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος με τη βάρκα του διέσωσε νεαρό ζευγάρι από τη Συρία όταν από το τζετ σκι που οδηγούσε διακινητής βρέθηκαν στη θάλασσα.

"Ήταν πρωί, γύρω στις 11 και είχε μπουνάτσα, όταν αποφάσισα να βγω για ψάρεμα, μέχρι μια ξέρα δυο μίλια πιο μακριά" αφηγείται ο κ. Γιάννης Καπνιάς, πρώην Σμηναγός της Π.Α. Με πολυετή εμπειρία στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, είχε συμμετάσχει σε έρευνες και διασώσεις, αλλά δεν φανταζόταν ότι θα έσωζε ζωές ως καπετάνιος... "Είδα από μακριά ένα μικρό σκάφος και κάποιον επάνω να στέκεται όρθιος. Ενημέρωσα το Λιμεναρχείο και πλησίασα, σκεπτόμενος ότι είχε πάθει κάποια ζημιά. Διαπίστωσα ότι ήταν τζετ σκι και ο οδηγός φορούσε σωσίβιο. Μου είπε ότι είναι Τούρκος και από την κουβέντα κατάλαβα ότι είχε δύο άτομα μαζί τα οποία είχαν πέσει στη θάλασσα 1-2 μίλια μακριά. Όπως έμαθα, εκ των υστέρων, είχε ξεμείνει από καύσιμα και τον παρέλαβε αργότερα το λιμενικό. Εγώ ξεκίνησα αμέσως να εντοπίσω τους ανθρώπους" λέει ο κ. Καπνιάς.

"Πραγματικά, τους βρήκα μέσα στο νερό σε απόσταση 3 μίλια από την ακτή. Ήταν ένα ζευγάρι, είχαν υποστεί υποθερμία, τα σωσίβια είχαν βαρύνει και τα χέρια τους είχαν κοκαλώσει. Μετά από προσπάθεια κατάφερα να τους ανεβάσω στη βάρκα, πρώτα την κοπέλα και ύστερα τον άντρα της. Έκλαιγαν από χαρά και μου φιλούσαν τα χέρια".

Σε κατάσταση σοκ

Στο λιμάνι οι Αρχές μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο ενώ ο 63χρονος απόστρατος έδεσε το σκαρί, πήγε σπίτι για να αλλάξει ρούχα και με τη σύζυγό του έσπευσαν στο νοσοκομείο.

"Θέλαμε να μάθουμε σε τι κατάσταση ήταν καθώς κινδύνευσαν να πνιγούν. Στο νοσοκομείο τους φρόντισαν, έγιναν εξετάσεις, αλλά ήταν ακόμα σε κατάσταση σοκ. Πάλι μου φιλούσαν τα χέρια και με αγκάλιαζαν. Ελεγαν ότι τους έδωσα μια δεύτερη ζωή. Τότε αποφασίσαμε να προσφέρουμε φιλοξενία. Είχαν καταπιεί νερό, υπήρχαν φόβοι για πνευμονία, δεν ήθελα να τους αφήσω να κοιμηθούν στο κρύο, στο λιμάνι. Με τη συνδρομή διερμηνέα και την άδεια του Λιμενικού τους πήραμε σπίτι μας".

Ο Ματέζ είναι 40 και η Εντ 32 ετών. Εκείνος δικηγόρος και εκείνη δασκάλα, ζούσαν σε κάποια πόλη της Συρίας στα σύνορα με το Ιράκ και είχαν παντρευτεί πριν από εννέα μήνες. Μετά το νοσοκομείο το ζευγάρι βρέθηκε κοντά στην οικογένεια Καπνιά. Ήρεμοι πλέον απόλαυσαν ένα ζεστό μπάνιο και την αίσθηση της ασφάλειας.

Μέσω Ίντερνετ έδειχναν το σημείο απ' όπου ξεκίνησαν, μια κουκκίδα στον χάρτη που είχε καλυφθεί από τις φλόγες των μαχών.

"Δειπνήσαμε, αφηγήθηκαν την περιπέτειά τους και κοιμήθηκαν ήρεμα. Εμείς διαθέσαμε έναν χώρο τον οποίο χρησιμοποιούν, όταν έρθουν, τα παιδιά μας" λένε ο κ. Γιάννης και η κυρία Στέλλα Καπνιά. "Ο στόχος τους είναι να φτάσουν στη Φινλανδία, εκεί έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν. Τώρα περιμένουν να πάρουν το ελεύθερο για αναχώρηση. Μέχρι τότε θα μείνουν εδώ. Αν δεν φύγουν από το νησί, δεν φεύγουν από το σπίτι μας"
".

Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"