AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Αυγ 2019

BINTEO: Η προσομοίωση της φωτιάς στη Σάμο!


Και η Σάμος συμπεριλήφθηκε χθες στα συνολικά 11 φέτος περιστατικά δασικών πυρκαγιών για τα οποία ζητήθηκε η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα, στις 17:48 του Σαββάτου ζητήθηκε η ενεργοποίηση του IRIS για την πυρκαγιά στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Στις 18:12 προωθήθηκαν στο ΕΣΚΕ τα δεδομένα της εξάωρης πρόγνωσης του IRIS (χρόνος απόκρισης ~20 min), με τα αντίστοιχα δεδομένα της 24ωρης πρόγνωσης να προωθούνται στις 18:44 (χρόνος απόκρισης ~60 min).

Η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS πραγματοποιείται μέσα από ειδική εφαρμογή που ανέπτυξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το meteo.gr, στην οποία έχουν αποκλειστική πρόσβαση (προστατευόμενη με κωδικό ασφαλείας) οι αξιωματικοί στο Πυροσβεστικό Σώμα στο ΕΣΚΕ. Μέσα από την εφαρμογή αυτή δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής της θέσης και ώρας έναρξης μιας πυρκαγιάς, με την πληροφορία αυτή να αποστέλλεται άμεσα στην υπολογιστική υποδομή του ΕΑΑ, ενεργοποιώντας την πλήρως αυτόματη εκτέλεση του IRIS, και την αποστολή των δεδομένων της πρόγνωσης στο ΕΣΚΕ. 

Δείτε σε βίντεο την πρόγνωση του IRIS για την πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο της Σάμου:


Σύμφωνα με το meteo.gr, η πληροφορία που δόθηκε χθες βράδυ στο σχετικό βίντεο αποτελούσε πρόγνωση για την εξάπλωση των μετώπων της κάθε πυρκαγιάς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ενέργειες πυρόσβεσης. Αντίθετα, ελήφθη υπόψη η αμφίδρομη αλληλεπίδραση της φωτιάς με τον καιρό («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Υπό αυτό το πρίσμα, η εφαρμογή του IRIS παρέχει στις ομάδες πυρόσβεσης το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.

Πηγή: meteo.gr

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com

Δείτε όλο το χρονικό της πυρκαγιάς που αναστάτωσε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τη Σάμο, με αφετηρία τον Μεσόκαμπο και εξέλιξή της προς τα ξενοδοχεία και τις ανεμογεννήτριες έξω από το Πυθαγόρειο, τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, πυράρχου Κωνσταντίνου Φράγκου και την κατάσταση που επικρατεί από το πρωί της Κυριακής.

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία