AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Αυγ 2019

Αναχώρησε από τα Ιεροσόλυμα ο Σαμιώτης πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος

 
Αναχώρησε την Πέμπτη από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με προορισμό την Αθήνα ο Σαμιώτης πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος. Την ώρα που εισερχόταν στην πύλη για να αναχωρήσει, Έλληνες προσκυνητές φώναζαν "Άξιος! Άξιος! Άξιος!".
 
Ο κ. Ειρηναίος έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
 

Τον Ιούλιο είχε νοσηλευτεί μετά από πνευμονικό οίδημα και καρδιακές αρρυθμίες.
 
Μαζί με τον πρώην πατριάρχη έφθασε η αδερφή του και δύο μοναχές που του παρείχαν φροντίδα το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε σε κλινική για να υποβληθεί σε εξετάσεις.
 

Σύμφωνα με το orthodoxianewsagency, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, ο κ. Ειρηναίος θα μεταβεί στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Άγιος Πορφύριος", στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερώνυμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα έξοδα μεταφοράς, ιατρικών εξετάσεων και παραμονής του στην Ελλάδα καλύπτονται αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η επιστροφή του βάζει τέλος σε μια "περιπέτεια" 15 ετών. Μετά από 68 χρόνια που έζησε στα Ιεροσόλυμα, ο κ. Ειρηναίος εξέπεσε των αξιωμάτων του πριν από 14 χρόνια και από τότε ζούσε απομονωμένος στο κελί του. Όπως γράφει το Haaretz, παραμένει άγνωστο αν ήταν επιλογή του να είναι σε αυτοπεριορισμό ή αν ήταν αναγκασμένος.

Οι ακόλουθοί του λένε ακόμη πως ήταν θύμα πλεκτάνης από τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ Ιεροσολύμων. Πρόσφατα η κατάσταση υγείας του επιδεινώθηκε και ο ίδιος δήλωνε πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν του επέτρεπε να λάβει το διαβατήριό του για να γυρίσει στην Ελλάδα.

Ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, σε επιστολή του σημείωνε πως προξενική υπάλληλος ανέφερε πως έπρεπε να είχε τη ρητή συναίνεση του ιδίου για να του παραδοθεί το διαβατήριό του, κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πνευματικής υγείας του.

Ο Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε το 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εξελέγη πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001.


Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί. Στις 24 Μαΐου 2005 συνεκλήθη από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του κ. Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε τον Θρόνο σε χηρεία.

Καθώς ο κ. Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι ο πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την ισραηλινή αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Έκτοτε αποκαλείτο από την ορθόδοξη εκκλησία "μοναχός Ειρηναίος".

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Ο πρώην πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορήθηκε ότι είχε εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και πως είχε φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Η εκποίηση ακίνητης περιουσίας σε εταιρείες Ισραηλινών ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς. Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή, με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων.

Παράλληλα, ο κ. Ειρηναίος αποκαταστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τον περασμένο Ιούλιο σε πρώην πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφίες-αεροδρόμιο: Του Fuad El Karsheh, δημοσιευμένες στο orthodoxianewsagency.gr 
 
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com