AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Αυγ 2019

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την έξαρση του μεταναστευτικού στα νησιά


Έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Αύριο, Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 11.00, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Στο μεταξύ, τον Τούρκο πρέσβη κάλεσε σήμερα εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών-προσφύγων στη Λέσβο.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές της χώρας του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com