Επιστολή διαμαρτυρίας με θέμα την απαξίωση και υποστελέχωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Σάμου έστειλε στον υπουργό υγείας, Αλέξανδρο Ξανθό, το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων Ν. Μενέγας - Ο Ίκαρος.
"Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο λεγόμενο «Εθνικό σχέδιο αποκατάστασης», διότι δεν υπάρχει ούτε λέξη για τη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ Σάμου, ενός ΚΕΦΙΑΠ μονίμως υποστελεχομένου, που θέλει, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Το γεγονός αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι καλύπτει λιγοστά παιδιά με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.
Κι όλα αυτά, σε ένα ακριτικό νησί όπως η Σάμος, μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και άρα από υπηρεσίες που χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε, παρά μόνο να γευτούμε, όσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να μεταβούμε στην πρωτεύουσα. Η υποστελέχωση και η διαρκής απαξίωση του ΚΕΦΙΑΠ, που οδηγεί αναπόφευκτα σε ιδιωτικές υπηρεσίες για όσους και για όσο έχουν τη δυνατότητα, αποτελεί κατάφωρη αδικία.
Σε ένα νησί που οι κάτοικοι δοκιμάζονται καθημερινά από ελλείψεις σε υποδομές, δομές υγείας και μετακίνηση, καταλαβαίνετε τα επιπρόσθετα προβλήματα που ανακύπτουν για τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Για αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε το ΚΕΦΙΑΠ Σάμου να αποτελεί πρότυπο, προσφέροντας ανακούφιση, φροντίδα και ολιστική αντιμετώπιση για κάθε μορφής αναπηρία ανεξαιρέτως.
Σήμερα, που η απουσία λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου και ειδικού παιδαγωγού, από το ΚΕΦΙΑΠ, αποκλείει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων από την αποκατάσταση, η πλήρης στελέχωσή του με βάση και την εκτίμηση των αναγκών στο νησί κρίνεται επιτακτική, καθώς αποτελεί δικαίωμα των ΑμεΑ της Σάμου και ως τέτοιο παραβιάζεται εδώ και χρόνια.
Ενδεικτικό παράδειγμα των όσων λέμε είναι η απόσπαση της παιδιάτρου από το ΚΕΦΙΑΠ στο Νοσοκομείο Σάμου η οποία ως μοναδική ιατρός στην παιδιατρική κλινική, εργάζεται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες, υπερβάλλοντας εαυτό, προκειμένου να ανταπεξέλθει. Εκεί οδηγεί η έλλειψη μόνιμου προσωπικού: να μπαίνουμε στο δίλημμα ποιος οργανισμός θα καλύπτει όπως όπως ανάγκες σε βάρος άλλων οργανισμών και ασθενών φτάνοντας στα άκρα τους εργαζόμενους.
Σας μεταφέρουμε το αίτημα του Συλλόγου μας και αναμένουμε τις ενέργειές σας, για:
Άμεση και πλήρη αποκατάσταση του ΚΕΦΙΑΠ με βάση και τις ανάγκες των ΑμεΑ στο νησί της Σάμου.
Να λυθεί άμεσα το φλέγον πρόβλημα στις προαναφερθείσες ειδικότητες και με όσες ακόμα είναι αναγκαίες.
Με αυτή την ευκαιρία, αναφέρουμε τα αιτήματα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο, στην οποία πήραμε μέρος:
1. Να προχωρήσει άμεσα η απογραφή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, χωρίς να γίνει το άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
2. Ταυτόχρονα με την απογραφή, να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί.
3. Σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Άμεση αντιμετώπιση του κτιριακού με νέα κτίρια, και αναβάθμιση των παλαιών χωρίς συστεγάσεις, με προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες. Στον σχεδιασμό, να περιληφθεί και η άμεση λύση του κτιριακού των Νοσοκομείων, καθώς και η πλήρης κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού.
4. Διεύρυνση της έκπτωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑμεΑ και των συνοδών τους και στα αεροπορικά εισιτήρια και με ΠΑ 50% και όχι 80% που είναι σήμερα.
5. Άμεσα οι Δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη.
6. Να μην καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, όπου ισχύει ακόμα και να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε.
7. Συγκρότηση μόνιμης και στελεχωμένης επιτροπής ΚΕΠΑ σε κάθε νησί.
8. Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας στα Α.μεΑ., που ξεπερνάει το 90%. Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών εργασίας, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας.
9. Να μην υπολογίζεται το επίδομα πρόνοιας ως φορολογητέο εισόδημα, αφού αφορά στην εξυπηρέτηση αναγκών, που η αναπηρία επιφέρει.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com