AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Φεβ 2019

Το έθιμο του "Καδή" στο Άνω Βαθύ Σάμου την Κυριακή 3/3

Φωτογραφία του Νίκου Χουσά

Συνεχίζοντας την αποκριάτικη παράδοση χρόνων, και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" αναβιώνει το έθιμο του Καδή.

Η σατιρική αυτή εκδήλωση θα αρχίσει στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.


Τι είναι το έθιμο του "Καδή"

Το έθιμο του Καδή προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και καθιερώθηκε ως λαϊκό δρώμενο τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια,ως σάτιρα στην εξουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατ'επέκταση σε κάθε είδους εξουσία.Τα πρώτα χρόνια γινόταν κάθε Καθαρή Δευτέρα,ενώ αργότερα καθιερώθηκε να γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Σύμφωνα με την αναπαράσταση του εθίμου,ο Καδής,ο Τούρκος δικαστής και εισπράκτορας των προστίμων και φόρων,έμπαινε στο χωριό καβάλα σε έναν γάιδαρο ανάποδα,κρατώντας την ουρά του σαν το μαρκούτσι του ναργιλέ,συνοδευόμενος από μασκαρεμένους.Οι κάτοικοι τον υποδέχονταν πετώντας του διάφορα άχρηστα αντικείμενα και λαχανικά.Στην κεντρική πλατεία άρχιζε να δικάζει διάφορες παρανομίες και παρασπονδίες των κατοίκων πάντα με σατιρική διάθεση βάζοντας στο τέλος και χρηματικά πρόστιμα!

Όπως κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, μέλη και φίλοι του "Καπετάν Λαχανά" επιστρατεύουν τη φαντασία, το χιούμορ και τη σκωπτική τους διάθεση, προκειμένου να διακωμωδήσουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, προσφέροντας στιγμές ακατάσχετου γέλιου μέσα από την απεικόνιση χαρακτήρων, συμπεριφορών και στάσεων ζωής. Ο Καδής παρατηρεί, αφουγκράζεται, "δικάζει" και καταλήγει πάντα σε μια ετυμηγορία που φαίνεται να ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα υπέρ δικαίου, αποκαθιστώντας την τάξη κι οδηγώντας σε λύσεις που μόνο μια θεατρική σατιρική παράσταση θα μπορούσε να προσφέρει!

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com