AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Φεβ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών 240 km στη Σάμο!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του Στέφανου Ψημμένου στο facebook

Ξεκίνησε την Τετάρτη το μεγάλο έργο καθαρισμού και σηματοδότησης πεζοπορικών διαδρομών μήκους 240 χιλιομέτρων στη Σάμο, με προδιαγραφές-πρότυπο, με στόχο το νησί να γίνει ο καλύτερος προορισμός για πεζοπορία στην Ελλάδα!

Το έργο έχει αναλάβει η Terrain Maps με υπεύθυνο τον συγγραφέα πεζοπορικών οδηγών και χαρτών, Στέφανο Ψημμένο.

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, μια επίλεκτη ομάδα έξι έμπειρων και αφοσιωμένων τεχνιτών θα καθαρίσει και θα σηματοδοτήσει όλες τις πεζοπορικές διαδρομές στη Σάμο.

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά σε αυτό το μεγάλο έργο, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον επικεφαλής της ομάδας, Γιώργο Ματθαίου, στο τηλέφωνο 6947-563.533.

Δείτε φωτογραφίες από το ξεκίνημα του μεγάλου έργου, μέσα από τη σελίδα του Στέφανου Ψημμένου στο facebook!

Το κατάστρωμα του μονοπατιού πριν, γεμάτο χαλίκια.

Το κατάστρωμα του μονοπατιού μετά, καθαρό.


Η μισή ομάδα, δίπλα στην πρώτη πινακίδα που τοποθετήσαμε, day one, στη Σάμο.

Δύο στρώσεις προστατευτικού υλικού για τους μύκητες και τα ξυλοφάγα έντομα, παρόλο που το ξύλο Azobe (το λεγόμενο και σιδηρόξυλο) είναι σαν ατσάλι!

Κλαδεύουμε και τις ελιές στον παρατημένο ελαιώνα, με την ευκαιρία!

Τοποθετούμε μικρά διακριτικά (αλλά ευδιάκριτα) βραχοπινακίδια με φειδώ, μόνο στα απαραίτητα σημεία, για να καθοδηγείται με ασφάλεια ο πεζοπόρος στον προορισμό του χωρίς να "φορτώνουμε" το περιβάλλον. Η στερέωση γίνεται με δύο inox marine βίδες και με ισχυρή συγκολλητική πάστα.

Το πρώτο μεταλλικό πινακίδιο (από τα 2.500 που θα τοποθετηθούν στο σύνολο των 240 χιλιομέτρων του σηματοδοτημένου δικτύου), στα πρώτα μέτρα του μονοπατιού από το Ποτάμι προς το Μικρό Σεϊτάνι και το Μεγάλο Σεϊτάνι.

Η πρώτη ξύλινη πινακίδα (από τις συνολικά 200 που θα τοποθετηθούν σε όλο το δίκτυο), στην αφετηρία της Διαδρομής 1 (μονοπάτι προς τα Σεϊτάνια)

Ξηλώνουμε την άναρχη παλιά σήμανση με μπογιές πάνω σε βράχους και δέντρα, που τραυματίζει το τοπίο (όπως οι κανιβαλισμοί με σπρέι στους τοίχους των πόλεων...)

Κλαδεύουμε αργά και προσεκτικά, με εργαλεία χειρός, απομακρύνοντας την οχλούσα βλάστηση με "καλλιτεχνικό" τρόπο, ώστε να μην είναι κατά το δυνατόν αντιληπτή η παρέμβαση και να διατηρείται η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου

Η πείρα, η ευσυνειδησία, τα καλύτερα υλικά, η εκπαιδευμένη ομάδα. Είμαι περήφανος που η TERRAIN υλοποιεί ένα έργο-πρότυπο, σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας.

Πλαστικό σήμανσης, καρφωμένο με δύο τεράστιες πρόκες που έχουν διατρήσει σχεδόν διαμπερώς τον λεπτό κορμό ενός νεαρού πεύκου. Οι καλές προθέσεις δεν αθωώνουν τον δράστη αυτής της βαρβαρότητας. Το αφαιρέσαμε αμέσως, και με λοστό βγάλαμε και τις πρόκες που τραυμάτιζαν τόσο βάναυσα το δεντράκι...

Το κολατσιό του πεζοπόρου-τεχνίτη: σάντουιτς γαρνιρισμένο με οβριές που βρίσκουμε άφθονες δίπλα στο μονοπάτι που καθαρίζουμε και σηματοδοτούμε!

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com