Την πόρτα του σχολείου πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου στη Σάμο 12 προσφυγόπουλα.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο νησί, Χάρης Ζαβουδάκης, "τα 12 προσφυγόπουλα υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι εκπαιδευτικοί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου όπου από την Τετάρτη λειτουργεί προενταξιακό τμήμα. Λίγο πριν τις 3 η ώρα το μεσημέρι τα παιδιά, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, έφτασαν με τα πόδια στο σχολείο, καθώς ο διαγωνισμός για την μεταφορά τους από το ΚΥΤ απέβη άκαρπος και θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες.
Λίγο νωρίτερα, αντιπροσωπεία του υπουργείου Παιδείας, μοίρασε στα παιδιά σχολικές τσάντες και άλλα σχολικά είδη, όπως τετράδια και μπογιές. Μεταξύ τους ήταν και η κ. Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της εκπαίδευσης των προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας.
"Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό και χαμόγελα πολλά από τα παιδάκια που πάνε πρώτη μέρα σχολείο, το περίμεναν πως και τι, είχαν στηθεί επί μισή ώρα για να έρθουν μαζί με τους γονείς. Περπάτησαν για να έρθουν στο σχολείο, περιμένουμε από την Π.Ε. Σάμου να μας βάλει τα πούλμαν, ελπίζω να γίνει σύντομα και αυτό. Η Σάμος ήταν το τελευταίο νησί για το άνοιγμα ΔΥΕΠ, έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα που έρχονται τα παιδιά σχολείο και στη Σάμο. Το πρωί ήμασταν στο 2ο Γυμνάσιο και μας έλεγαν πως έχει αλλάξει η ζωή τους επειδή πάνε σχολείο" ανέφερε μεταξύ άλλων.
O διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, Γιάννης Μανδουραράκης δήλωσε ότι το σχολείο θα κάνει ότι προβλέπει ο νόμος για τα παιδιά των μεταναστών και για την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος όπως άλλωστε γίνεται ήδη σε πολλά σχολεία της Ελληνικής Επικράτειας.
Τα 12 προσφυγόπουλα θα έχουν μία δασκάλα και θα φοιτούν σε τάξη του 3ου δημοτικού σχολείου από τις 2 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα.
Το επόμενο διάστημα όπως δήλωσε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Εμμανουηλίδου αναμένονται και άλλοι εκπαιδευτικοί για να ξεκινήσει η λειτουργία των ΔΥΕΠ και στα υπόλοιπα σχολεία.
Για το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019 έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 40 παιδιά, αλλά λόγω των αναχωρήσεων ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται".
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην ΕΡΤ:
Εν τω μεταξύ, για το πρόσφατο περιστατικό σε βάρος του εκπαιδευτικού Φ. Μαντζώρου, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: "Tο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με αφορμή περιστατικό που διαδραματίστηκε στις 28/01/2019 στη Σάμο κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, καταδικάζει απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό, γονιό κ.α. που προσπαθεί να προασπίσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και ιδιαίτερα τα μορφωτικά δικαιώματα των προσφυγόπουλων.
Επισημαίνουμε ότι στην 86η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τον Ιούνιο του 2017 είχε ληφθεί σχετική απόφαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα και παραμένουμε σταθεροί στην ψηφισμένη αυτή θέση με την οποία διεκδικούμε ως συνολικό πλαίσιο:
Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα πρωινά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.
Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ξενοφοβικές συμπεριφορές που αμφισβητούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών και μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις είναι καταδικαστέες και η ανοχή μας είναι μηδενική.
Προασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνύπαρξης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".