AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Ιουλ 2019

Έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Σάμο

H Ι. Μονή Προφήτη Ηλία Καρλοβασίων Σάμου

Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου σημαντικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα έργα που αφορούν τη Σάμο είναι τα εξής:

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ ΣΑΜΟΥ

Το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση ανατολικής πτέρυγας Ι. Μονής Προφήτη Ηλία Καρλοβασίων Σάμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 925.000€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

H Ι. Μονή Προφήτη Ηλία Καρλοβασίων Σάμου βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της νήσου και ιδρύθηκε το 1739. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης θα φιλοξενήσει στο ισόγειο της, τους χώρους των Η/Μ εγκαταστάσεων, τις αποθήκες, τον χώρο της βιβλιοθήκης και τον εκθεσιακό χώρο και στον όροφο τα κελιά, την κουζίνα με το κεραστικό, καθώς και το συνοδικό. Ακόμα πάνω από την είσοδο θα αποκατασταθεί το υπάρχον παρεκκλήσιο. Το έργο περιλαμβάνει το υποέργο 1 όπου θα λάβουν χώρα οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και το υποέργο 2 που αφορά στην προβολή του έργου και στο εποπτικό υλικό αυτού.

Με την υλοποίηση του έργου η ανατολική πτέρυγα του μνημείου, που είναι η σημαντικότερη της Μονής θα αποδοθεί προς χρήση για να εξυπηρετήσει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της και θα είναι επισκέψιμη στο ευρύ κοινό. Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, ως φορέας λειτουργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της συντήρησης και λειτουργίας του μνημείου με την εποπτεία της ΕΦΑ Σάμου & Ικαρίας.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΠΕ

Το έργο «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 758.490€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης (μετά το 1830) πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στην αποτύπωση των οικισμών που χωροθετούνται, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται. Το υλικό θα τροφοδοτεί το περιεχόμενο ηλεκτρονικής γεωβάσης δεδομένων, που θα τηρείται και θα εμπλουτίζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με αντικείμενο την καταγραφή, τεκμηρίωση, διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος. Στόχος είναι η ανάπτυξη εξωστρεφών εφαρμογών με τουριστικό / εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θα αντλούν περιεχόμενο από το ψηφιακό αποθετήριο, για την ανάδειξη και προβολή της Περιφέρειας στο κοινό ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Τα παραπάνω έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, με κύριο στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.