AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Οκτ 2013

Ύμνοι και των Financial Times για το γλυκό σαμιώτικο κρασί!


Μια εξαιρετική κριτική για το γλυκό σαμιώτικο κρασί δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες η διάσημη κριτικός οίνου Jancis Robinson, τόσο στο blog της, όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times!

Την κριτική της αυτή για το Samos Nectar περιγράφει ο Τάσος Πικούνης στο houseofwine.gr :

"Πριν 2 περίπου μήνες, κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο των Masters of Wine γιόρτασε στο Λονδίνο τα 60α γενέθλιά του. Σε αυτά τα 60 χρόνια, τα μέλη του Ινστιτούτου, οι περίφημοι Masters of Wine, οι κάτοχοι δηλαδή του πιο επιθυμητού τίτλου στο χώρο του Οίνου, αυξήθηκαν από 3 αρχικά σε 313.

Ένα Samos Nectar του 1980, το οποίο δυστυχώς έχει πλέον εξαντληθεί, έλαμψε στην τελετή.

Η γνωστή κριτικός οίνου, Jancis Robinson, η οποία είναι Master of Wine (MW) από το 1984, μια από τις πρώτες γυναίκες MW και μάλλον η πιο σημαντική κριτικός οίνου σήμερα, έγραψε στο blog της σχετικά με τα κρασιά που δοκίμασε στην τελετή των γενεθλίων:

"Τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια του εορτασμού των 60ων γενεθλίων του Ινστιτούτου των Masters of Wine, μια πολύ ιδιαίτερη γευσιγνωσία οργανώθηκε από μια συλλογή των πιο συναρπαστικών κρασιών που έχω ποτέ δοκιμάσει. Είχαν ομαδοποιηθεί ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και αν επρόκειτο να κάνω μια ανάλυση με βάση το μέσο όρο (κάθε χώρας) με άριστα το 20 ... η Γαλλία (ασυνήθιστα) θα κατέληγε στον πάτο της λίστας μου με 16,7 , ενώ η Ελλάδα θα βρισκόταν στην κορυφή με 19."

Μια ασφαλώς εκπληκτική δήλωση από την Jancis, που στη συνέχεια μας αποκαλύπτει ότι αυτή η κατάκτηση της κορυφής έγινε με ...ένα και μόνο ελληνικό κρασί, το μοναδικό που συμμετείχε στη γευσιγνωσία: 


"Μόνο ένα βαρέλι έγινε ποτέ από το κρασί της ...ρομαντικά ονομάζόμενης Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, του Nectar 1980 και, όπως και πολλά άλλα κρασιά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα σαν ενισχυμένος οίνος (fortified wine), που αποτελούσε το θέμα της δοκιμής." ...και βέβαια έχει δίκιο, αφού το Νέκταρ 1980 δεν ενισχύθηκε με την προσθήκη αλκοόλης, αλλά με την αποξήρανση στον Σαμιώτικο ήλιο για 15 ημέρες του μικρόρρωγου Μοσχάτου καλλιεργημένου σε μεγάλο υψόμετρο στις πλαγιές των βουνών της Σάμου, και στη συνέχεια την παλαίωση του αποτελέσματος της 15νθήμερης οινοποίησής του για 28 (!) ολόκληρα χρόνια σε δρύινα βαρέλια, πριν εμφιαλωθεί στα τέλη του 2008.

Η Jancis Robinson τονίζει το γεγονός της θαυμάσιας και ισορροπημένης οξύτητάς του αλλά και του χαμηλού αλκοολικού βαθμού του - μόλις 14,2%, αντίθετα με τα περισσότερα άλλα κρασιά που έφθαναν 21% - καθώς και των υπέροχων αρωμάτων του με κυρίαρχο αυτό της καραμέλλας βουτύρου.

Το να τοποθετεί η σημαντικότερη σήμερα κριτικός οίνου το Νέκταρ 1980 στην κορυφή των πιο εκλεκτών -μυθικών τα χαρακτηρίζει!- ενισχυμένων και γλυκών οίνων στα γενέθλια της πιο "αποκλειστικής" παγκόσμιας κάστας ειδικών οίνου, είναι μια σημαντική διάκριση και για το συγκεκριμένο κρασί, και για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για την Ελλάδα. Ακόμα περισσότερο όταν η ίδια μιλά με τα πιό κολακευτικά λόγια για τα Σάμος Νέκταρ που κυκλοφορούν σήμερα λέγοντας ότι "... έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στην κατηγορία ενισχυμένων οίνων κάτω των 10 λιρών
"...