AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Οκτ 2013

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη θαλάσσια προστασία στη Σάμο


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση δύο σταθμών συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων, στην πόλη της Σάμου (αλιευτικό καταφύγιο) και στο Καρλόβασι (Λιμάνι), στο πλαίσιο του έργου διασυνοριακής συνεργασίας "PREMARPOL" που συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.  
 
Το πρωτοπόρο για τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου έργο PREMARPOL που αφορά την "Πρόληψη και Περιστολή της Θαλάσσιας Ρύπανσης σε εμπορικούς και τουριστικούς λιμένες" υλοποιείται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δήμο Ρόδου και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013 και από εθνικούς πόρους.

Το έργο αποσκοπεί στη λειτουργία σύγχρονων αισθητήρων ανίχνευσης ρυπογόνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον των λιμένων της Κύπρου, Ρόδου και Σάμου, αντίστοιχα και των παραλιμένιων περιοχών τους, όπως και στην αξιοποίηση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την υποβοήθηση των αρμόδιων φορέων στην πρόληψη αποφάσεων για την περιστολή της θαλάσσιας ρύπανσης. Η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου συστήματος κρίθηκε επιτακτική, αφού πλέον οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε επιβάλλουν συγκεκριμένες ποινές σε περιβαλλοντικά αναξιόπιστους φορείς.