AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Οκτ 2013

"Να μπει τέλος στον εξευτελισμό ανθρώπινων ψυχών..."

Φωτογραφία αρχείου

Για "άθλιες" συνθήκες κράτησης μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων στον χώρο του Λιμεναρχείου Σάμου κάνει λόγο η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, μετά από επιτόπιες επισκέψεις μελών της τις τελευταίες ημέρες. Μιλά και για απεργούς πείνας και περιγράφει το σκηνικό με μελανά χρώματα.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία της, "παρά το ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων και η αποχή του Εισαγγελέα από την άσκηση ποινικής δίωξη στους περισσότερους - είτε πρόκειται για Σύρους, είτε για άλλες εθνικότητες - γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών, η κράτηση συνεχίζεται σε πολλές περιπτώσεις και για άλλες 4-5 ημέρες στον άθλιο χώρο του Λιμεναρχείου.

Κρατούνται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο (κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο), δίχως κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα, με μία κοινή τουαλέτα.

Όσον αφορά τη διατροφή τους, αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή τους δίνουν χρήματα οι ίδιοι οι πρόσφυγες για να τους αγοράσουν φαγητό.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη περί ιατρικής φροντίδας, καθώς δεν επισκέπτονται το Λιμεναρχείο οι ιατροί της Μ.Κ.Ο Medin (υπεύθυνοι ιατρικής κάλυψης του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Σάμου).

Συγκεκριμένα, στην επίσκεψή μας στις 23 Οκτωβρίου στο Λιμεναρχείο διαπιστώσαμε ότι οι 57 Σύροι (μεταξύ τους και 20 μικρά παιδιά με τις μητέρες τους) είχαν γίνει κυριολεκτικά 'μπαλάκι', επειδή αρνήθηκε η Αστυνομία να τους μεταφέρει στο Κέντρο κράτησης, ως την αναχώρησή τους από το νησί, και τους 'πάρκαρε' τελικά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί παρέμειναν μέχρι αργά τη νύχτα, δηλαδή στο πάρκινγκ του κτιρίου, χωρίς κουβέρτες και με λεπτό ρουχισμό.

Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή και κανείς δεν απαντά επισήμως για το πώς θα διευθετηθούν όλα τα παραπάνω θέματα. Η αναλγησία που επιδεικνύουν όλες οι αρμόδιες αρχές περί του ζητήματος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρά το γεγονός ότι αναμένεται ολοένα και περισσότεροι Σύροι να προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Στον κ. Λιμενάρχη τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα και αναμένεται απάντηση.

* Τελικά οι Ελληνικές αρχές θεωρούν τους Σύρους ως παράνομους μετανάστες και όχι ως πρόσφυγες πολέμου;

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Ανοιχτό Χώρο Φιλοξενίας τουλάχιστον για τους Σύρους πρόσφυγες;

* Γιατί δεν σιτίζονται και περιθάλπονται από τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Σάμου; Θα υπάρχει επιτέλους συγκεκριμένη ιατροφαρμακευτική μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους ή αργότερα οι αρχές θα τρομοκρατούν τον κόσμο με τα σενάρια περί 'υγειονομικής βόμβας';

* Θα ισχύσει άραγε η απόφαση με τον αριθμό 363.24/2013/31781/20/09/2013 που ορίζει ότι υπάρχει ειδικό κονδύλι της αρμόδιας υπηρεσίας για τη σίτιση κάθε κρατούμενου του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής; Σημειωτέο ότι δεν είχε ενημερωθεί η υπηρεσία για την ύπαρξη της απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κέντρο κράτησης μεταναστών τέσσερις μετανάστες ιρακινής και αφγανικής καταγωγής κάνουν απεργία πείνας εδώ και 12 μέρες, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη  κράτησή τους. Ως πότε θα παίζουμε με τις ζωές ανθρώπων και θα τους οδηγούμε στα όριά τους; Η ίδια πολιτική για όλους μας, Έλληνες και μετανάστες.

Ζητάμε τη μόνιμη και άμεση λύση των παραπάνω, μιας και από τις 9 Απριλίου 2013 τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης έχουν ήδη εκδώσει διαταγή με την οποία θέτουν σε καθεστώς προστασίας τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Συρία.

Αναλογιζόμαστε, λοιπόν, πώς οι επίσημες αρχές αντιλαμβάνονται τον όρο προστασία: με το να κρατούν παρανόμως και σε άθλιες συνθήκες ανθρώπους, οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά; με το να συντηρούν την εξαθλίωσή τους; χωρίς καμία παροχή φροντίδας και στήριξης;

Τέλος πια στην καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, στην καταστολή και την αυθαιρεσία.

Τέλος στον εξευτελισμό ανθρώπινων ψυχών.

Απαιτούμε :

* Ανοιχτά Κέντρα Υποδοχής με κοινωνικό έλεγχο.  

* Περιφερειακές υπηρεσίες ασύλου με εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερομένων".