AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Ιουλ 2014

"Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της Σάμου, αλλά δεν ευθύνεται η NEL"


Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις πολλαπλές ακυρώσεις δρομολογίων της "NEL Lines", λόγω μηχανικών βλαβών ή προβλήματος με την τροφοδοσία καυσίμων, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) στο Υπουργείο Ναυτιλίας νησιωτικοί φορείς, με επικεφαλής τη βουλευτή Σάμου Αγνή Καλογερή.

Μίλησαν για υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου και ζήτησαν από το Σ.Α.Σ να μπουν νεότερα ή και καινούρια πλοία στις συγκεκριμένες γραμμές και να μην δοθεί άλλη παράταση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

"Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της Σάμου και της Λήμνου, αλλά δεν ευθύνεται η  εταιρεία. Ευθύνεται  η Τράπεζα Πειραιώς που αρνείται τις υποχρεώσεις της προς τη NEL", ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, Γιάννης Αβραντίνης.

Σημειώνεται ότι η NEL έχει τις συμβάσεις τριών γραμμών στο βόρειο Αιγαίο που λήγουν το 2020. Πρόκειται για τις γραμμές Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ, Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Καρλόβασι-Αγ.Κήρυκος και Καβάλα-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ, οι οποίες καλύπτονται από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Θεόφιλος".

Η εταιρεία, βάσει τριετούς παράτασης που έχει πάρει από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάσταση του "Θεόφιλος", κατασκευής 1975, με άλλο νεότερο πλοίο έως την 31η Οκτωβρίου 2016.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 4 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα της NEL κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας αναμένεται να συζητήσουν αναβολή της εκδίκασης.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η NEL υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, καθολική διάδοχος της Millennium Bank, αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της επικυρωθείσας από το Εφετείο Μυτιλήνης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την έγκαιρη χορήγηση δανείου κεφαλαίου κίνησης με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού για την πληρωμή των εργαζομένων και των πιστωτών της.

Επίσης, ζητά να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εκτελεστικών μελών της Τράπεζας Πειραιώς -μεταξύ αυτών και του προέδρου της, Μιχαήλ Σάλλα- μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της από κάθε θετική ή αποθετική ζημιά που θα υποστεί η εταιρεία NEL λόγω της πρόωρης και αιφνίδιας διακοπής της εξυγιαντικής της διαδικασίας, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αθέτηση των υποχρεώσεων της τράπεζας και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιουνίου 2014 το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης έκανε προσωρινά εν μέρει δεκτά ασφαλιστικά μέτρα της NEL. Υποχρέωσε την τράπεζα να εκδώσει εγγυητικές επιστολές υπέρ της εταιρείας ή της θυγατρικής της, ΣΙ ΛΙΝΚ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του αιτήματός τους για την τριετή παράταση των εν ισχύ Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, με την προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκε στην τράπεζα, στους δύο βασικούς μετόχους της NEL (Ercolana Holding Ltd και ISFI Square Fund Ltd), καθώς και στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις ανωτέρω εταιρείες, κάθε μεταβίβαση των μετοχών τους προς οποιονδήποτε τρίτο, μέχρι τον χρόνο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, στις 4 Ιουλίου 2014.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε