AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Νοε 2015

Οι Σάμιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την Ένωση και τίμησαν τον Μητροπολίτη


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης "Ο Πυθαγόρας" εόρτασε στη Θεσσαλονίκη την επέτειο της ενσωμάτωσης του νησιού μας με τη Μητέρα Ελλάδα. Παράλληλα, τίμησε τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιο, για τη συμπλήρωση εικοσαετούς αρχιερατικής διακονίας του στη Μητρόπολη των τριών ακριτικών νησιών.
                           
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα των τιμών της Στρατιωτικής Λέσχης Φρουράς Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων, μελών του Συλλόγου, φίλων της Σάμου και Σαμίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, πολλοί κληρικοί, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Τσαρουχά, οι πρώην Υπουργοί, Γ. Ορφανός, Κ. Γκιουλέκας και Σ. Καλαφάτης, ο Στρατηγός - Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα, Δήμαρχοι, Δικαστικοί, Αξιωματικοί του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Καθηγητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και ο Σαμιώτης δημοσιογράφος και οικονομολόγος, Γιώργος Αυτιάς.

Με την έναρξη του προγράμματος ο Βυζαντινός χορός "Φώτιος ο Μέγας", υπό την διεύθυνση του νεαρού συμπατριώτη μας, Μιχάλη Αναστασίου, οικονομολόγου και πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής, απέδωσε με επιτυχία τα απολυτίκια του Αγίου Δημητρίου, των Σαμίων Αγίων, το επί τη διασώσει της νήσου Σάμου από της Τουρκικής επιδρομής του 1824 (σύνθεση του Γιώργου Αγγελινάρα) και του Αγίου Ευσεβίου.

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννης Ταχματζίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Σάμου, Άννυ Ανδρεάδου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου, και ο Γιώργος Αυτιάς. Στο τέλος αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου.

Στη συνέχεια η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευδοξία Βοσκίδου, απήγγειλε την Ωδήν εις Σάμον του Ανδρέα Κάλβου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης, Σταματία Γρηγορίου, μετά από σύντομο χαιρετισμό, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της η κ. Γρηγορίου, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό γεγονός της Ενώσεως, τόνισε ιδιαιτέρως τόσο την προσφορά της Εκκλησίας της Σάμου, όσο και του πρωτεργάτη πολιτικού Θεμιστοκλή Σοφούλη, καθώς και των Σαμίων ενόπλων επαναστατών, οι οποίοι υπό την στιβαρά ηγεσία του Γενικού Αρχηγού Γεωργίου Μιχ. Σοφούλη πολέμησαν με αυταπάρνηση στα πεδία των μαχών.

Η τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση της εικοσαετούς Αρχιερατικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου άρχισε με την ομιλία του Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτιστικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, Μανόλη Βαρβούνη.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον βίο και κυρίως στο έργο του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, όπως αυτό παρουσιάζεται στον ογκώδη τόμο και στο ανάτυπό του με τίτλο "Ευκαρπίας Αντίδοσις", της Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας.

Ιδιαιτέρως τόνισε την ποιμαντική, πνευματική, κοινωνική και εκπαιδευτική φροντίδα του Σεβασμιωτάτου, την φροντίδα του για την χειροτονία νέων κληρικών, για την αναγέννηση του μοναχισμού και την κτιριακή ανασυγκρότηση της Μητροπόλεως. Επίσης την μέριμνά του για την ιστορία και την παράδοση της τοπικής εκκλησίας, την φιλανθρωπική του διακονία και μέριμνα για τους νέους, το σπουδαίο και διαρκές έργο στον τομέα των εκδόσεων, την ανάδειξη των μορφών της τοπικής αγιολογίας, το συνοδικό έργο και τη διορθόδοξη δραστηριότητά του, για να συμπεράνει ο ομιλητής ότι ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, αποτελεί μια σημαντικότατη εκκλησιαστική προσωπικότητα, έναν Αρχιερέα με μεγάλη και πολύχρονη εκκλησιαστική δράση, αναγνώριση και κύρος.

Ακολούθησε η απόδοση τιμής προς τον Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο, με την απονομή τιμητικής πλακέτας εκ μέρους της προέδρου του Συλλόγου κ. Γρηγορίου.

Ο Μητροπολίτης στην αντιφώνησή του, πλαισιούμενος από Σαμίους Φοιτητές και Φοιτήτριες με παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού μας, ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου, τους προσκεκλημένους και όλους τους παρευρισκομένους. Στο τέλος της αντιφώνησης ο Βυζαντινός χορός "Φώτιος ο Μέγας" απέδωσε τη φήμη του Σεβασμιωτάτου.

Με τον Ύμνο της Σάμου και με νησιώτικα Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης "Πυθαγόρειος Αρμονία", υπό την διεύθυνση του μαέστρου, Πέτρου Χρηστίδη, συνέχισε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία έκλεισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Σταματία Γρηγορίου, εκφράζοντας προς όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως στο Στρατηγό - Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ιδιοχείρως προσέφερε σε καθένα από τους παρευρεθέντες τον τόμο "Ευκαρπίας Αντίδοσις" και η πρόεδρος του Συλλόγου ένα φιαλίδιο Σαμιακού οίνου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συνεστίαση, εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών του Συλλόγου, σε αίθουσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, της κ. Ανδρεάδου, του κ. Βαρβούνη, του κ. Αυτιά και Σαμίων φοιτητών. Στη συνεστίαση ο Γ. Αυτιάς, με τα έξυπνα σαμιώτικα χαριτολογήματά του, δημιούργησε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα και μέλη της χορωδίας του Συλλόγου τραγούδησαν παραδοσιακούς αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς.

Δείτε φωτογραφίες από την εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα της Στρατιωτικής Λέσχης Φρουράς Θεσσαλονίκης: