AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Οκτ 2018

Προκήρυξη απεργίας από το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τις 14/11


Στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απεργία με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σάμου και όχι στις 8 Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ε.Κ.Σ η αλλαγή ημερομηνίας έγινε "εκτιμώντας ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που πήρε τις προηγούμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για απεργία στις 14 Νοέμβρη".

Οι υπεύθυνοι του συνδικαλιστικού φορέα του Νομού Σάμου αναφέρουν για την απεργία: "Κόντρα στη στάση της ΓΣΕΕ που δεν παίρνει απόφαση να οργανώσει την δράση και τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία, εμείς επιμένουμε ότι οι εργαζόμενοι καθολικά πρέπει να παλέψουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες  για την ικανοποίηση των αναγκών τους, ενάντια στα κέρδη των λίγων και αυτό πρέπει να γίνει και με Απεργία!

Η κοροϊδία της κυβέρνησης είτε για τη δήθεν υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, είτε για τα ψίχουλα που μοιράζει στους εξαθλιωμένους από το φαγοπότι κερδών που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους. Μετά από ένα καλοκαίρι που παντού «μύριζε ανάπτυξη» το «ταμείο» των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων τελικά είναι «μείων» αφού όσο και να «έλιωσαν» στη δουλειά από τους εξοντωτικά εντατικούς ρυθμούς, οι μισθοί και οι εισπράξεις δεν φτάνουν για να πληρωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Γι αυτό σημαίνουμε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε όλο το νομό.

Συντονίζουμε τη δράση μας Πανελλαδικά και καλούμε τα Σωματεία του νομού άμεσα να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις και να φτιάξουν σχέδιο οργάνωσης της δράση τους μπροστά στην Απεργία, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενημέρωση των εργαζόμενων του κλάδου τους, παρεμβάσεις για ανάγκες και προβλήματα που αφορούν τους συναδέλφους.

Οι Σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων και εμπόρων να αναλάβουν ευθύνη και δράση απέναντι στα μέλη τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των εργαζομένων στις 14 Νοέμβρη.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων

Διεκδικούμε:

- Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

- Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

- Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Δημόσια Καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλισης. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτατου μισθού.

- Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στο νομό μας, με παροχές υγείας, περίθαλψης κλπ σε όλους ανεξαιρέτως, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

- Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Σάμο. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά. 

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

- Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Καμιά κατάσχεση λαϊκής περιουσίας. Καμιά διακοπή ρεύματος.

- Κατάργηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.- 

- Ουσιαστική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν για αγορά πετρελαίου.

- Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. 

- Να κλείσουν τα hotspot στα νησιά του Αιγαίου ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου. Όχι στο μίσος και το ρατσισμό.

- Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους ΝΑΤΟ και Ε.Ε.. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την χώρα.


Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της Απεργίας και των Απεργιακών Συγκεντρώσεων

ΣΑΜΟΣ: 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ

ΙΚΑΡΙΑ: 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ευδήλου

Όλοι να πάρουν θέση στον αγώνα. Ο εφησυχασμός και η ηττοπάθεια που μας έχουν «ποτίσει» όλα αυτά τα χρόνια κυβερνώντες, κόμματα του κεφαλαίου και εργοδοσία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. 

Για μια καλύτερη ζωή χωρίς φτώχια, εξαθλίωση, πολέμους και προσφυγιά θέλει συλλογική δράση και ταξικός αγώνας. 

Ότι έχουμε ανάγκη με αγώνα θα το πετύχουμε".

Στην απεργία θα συμμετάσχει και το Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Νομού Σάμου, το οποίο απηύθυνε το ακόλουθο κάλεσμα:

"Απεργούμε γιατί θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα να επανέλθει με ευθύνη της κυβέρνησης ο 13ος και 14ος  μισθός.

Απεργούμε γιατί θέλουμε να στεκόμαστε με αξιοπρέπεια μέσα στην τάξη, απέναντι στους μαθητές μας και όχι να δουλεύουμε μέχρι τα 67 χρόνια, με τη μαγκούρα στο χέρι κάνοντας μάθημα στα εγγόνια μας. 

Γι’ αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  

Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν 25.000 συνάδελφοί μας συμβασιούχοι, πολλοί απ’ αυτούς για πάνω από 16 χρόνια που γυρίζουν όλη τη χώρα χωρίς να έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, να κάνουν οικογένεια και παιδιά, να σχεδιάσουν τη ζωή τους. Απεργούμε για να μπει τέρμα στο αίσχος της αναπλήρωσης, για να γίνουν εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Απεργούμε γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών και όχι με ψίχουλα. Για να ζεσταθούν όλα τα παιδιά τον χειμώνα, για να γίνουν άμεσες επισκευές και να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα. Για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης των σχολείων.

Απεργούμε γιατί είναι απαράδεκτο χιλιάδες προνήπια να μένουν έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο και χιλιάδες μικρότερα παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Διεκδικούμε να δημιουργηθούν τώρα όλες οι υποδομές, ώστε να γίνει πράξη παντού η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Απεργούμε γιατί ως εκπαιδευτικοί – παιδαγωγοί δε συμβιβαζόμαστε με ένα σχολείο στο οποίο δεν υπάρχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, ώστε ο καθένας να διδάσκει το αντικείμενό του, το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο έχουν μετατραπεί καθαρά σε φύλαξη, τα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δεν έχουν τον Ειδικό Παιδαγωγό που δικαιούνται ή δε βρίσκονται στη δομή που έχουν ανάγκη.

Απεργούμε γιατί οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα από κοινού με τους μαθητές μας και τους γονείς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πλήρη μετατροπή του σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, σε ένα πεδίο ταξικού “ξεσκαρταρίσματος” μαθητών. Γιατί ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να παλεύουμε κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα στη μόρφωση, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε η χώρα μας να μετατρέπεται σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση, να εμπλέκεται στους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στη περιοχή μας. Δε δεχόμαστε να δίνονται κάθε χρόνο 4 δις € για Νατοϊκούς εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή, όταν διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς ή χρηματοδότηση για την Παιδεία, να μας λένε ότι υπάρχει “δημοσιοικονομική στενότητα”.

Απεργούμε γιατί την ίδια μέρα απεργούν τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, οι εργάτες, οι γονείς των μαθητών μας για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα στους χώρους δουλειάς. Γιατί ο κοινός αγώνας των εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κόντρα στα εμπόδια και τη λογική της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική, που καλλιεργεί ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι η δύναμή μας, η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική.

Απεργούμε γιατί κανείς δε θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων".

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ Σάμου ανακοίνωσε τα εξής για την απεργία της 14ης Νοεμβρίου:

"ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ 
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 10ΠΜ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ 
ΙΚΑΡΙΑ 12:00 ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων "ματωμένων" πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες. Αποτυπώνεται στην πράξη η πραγματική έννοια της "κανονικότητας" και της "ανάπτυξης" που αναφέρει η κυβέρνηση. Ανάπτυξη με νέα κέρδη για τους λίγους και  εργασιακά κάτεργα, χωρίς δικαιώματα για εμάς .

Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060!

Ήρθε η ώρα να βγούμε εμείς στο προσκήνιο!

Να δώσουμε με ενότητα ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων".

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης που  προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα! Διαλαλεί πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό αλλά η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο , τα οποία ξεχνούν το έγκλημα για να ψαρέψουν ψήφους, καταψήφισαν για μια ακόμα φορά την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751€!

Ακούμε ξανά από τη κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση και τα δεκανίκια τους τα κριτήρια για την "παραγωγικότητα", την "ανταγωνιστικότητα", την "καινοτομία», την «ανάπτυξη» δηλαδή όλα εκείνα που στο όνομά τους μας έχουν διαλύσει τη ζωή για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες , δανειστές και λοιπές «αγορές».

Η συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Τσακαλώτο αποδείχτηκε αδειανό πουκάμισο και έτσι θα παραμένει αν δεν οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω.

1. Για τα Β.Α.Ε. και επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας  δήλωσε ότι το συνολικό ποσό του Προϋπολογισμού για το επίδομα δε θα μειωθεί. Θα περικοπεί όμως από κάποιες κατηγορίες και θα δοθεί σε άλλες, χωρίς να τις προσδιορίσει. Μοίρασμα της φτώχειας μας δηλαδή.

2. Για τον 13ο και 14ο μισθό - Αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου, απέκλεισε εντελώς κάθε αύξηση στους μισθούς, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων, λόγω μη ύπαρξης χρημάτων. Δε θα ξεπαγώσει η διετία '16 - '17 την ώρα που 5% μόνο είναι οι φορολογία των επιχειρηματιών και 4 δις κάθε χρόνο δίνουμε στο ΝΑΤΟ.

3. Για το Συνταξιοδοτικό Δ.Υ.  δήλωσε πως οι περικοπές που γίνονται για τους νέους ασφαλισμένους από 13-05-16 θα συνεχίσουν. Αυτό που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα είναι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων και το δούλεμα καλά κρατεί.

4. Για το Αφορολόγητο: «Η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.500 στα 5.500 Ευρώ είναι μέτρο ψηφισμένο μεν και θα ισχύσει από 01-01-20, αλλά θα γίνει διαπραγμάτευση ως τότε με την Τρόικα, για να μη μειωθεί. Κατά τα άλλα μεταμνημονιακή εποχή.

5. Προσλήψεις στο Δημόσιο: Θεωρεί σημαντική επιτυχία το 1:1 (μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση) και επανέλαβε ότι το 2019 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και 3.000 στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Για τις λοιπές 10.000 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν στην Παιδεία, για το '20 και '21, δήλωσε πως δεν μπορεί να τις νομοθετήσει, ενώ ο Γαβρόγλου έλεγε θα προνομοθετήσει. 

6. Επιτόκια στεγαστικών δανείων: Θα συζητήσει σύντομα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το θέμα  και ζήσε Μάη μου …
Από όλα τα παραπάνω είναι μεγάλη πρόκληση η συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους απόμαχους της δουλειάς για τη "μη περικοπή των συντάξεων" και το "τέλος των μνημονίων". Έφεραν σε σύνολο 21 μειώσεις στις συντάξεις, πρόσθεσαν και άλλες πάνω στις προηγούμενες. Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του  κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών, χαρατσιών και φοροληστείας αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στήσει τον τελευταίο χρόνο βιομηχανία διώξεων καθιστώντας "ιδιώνυμο" αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. 

Διεκδικούμε:

1.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

2. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με κάλυψη όλων των απωλειών. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

3. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

4. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.

5. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς Λαϊκής κατανάλωσης.

6. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

7. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση και όλων των προηγούμενων νόμων. Συνέχιση της απεργίας – αποχής. Όχι στην αξιολόγηση της κατηγοριοποίησης και των απολύσεων.

8. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. 

9. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

10. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

11. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, αλλά και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και να στηριχτούν οικονομικά όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους

12. Καμιά εμπλοκή στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com