AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Οκτ 2018

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Προστασία και ανάδειξη γεφυριών σε Μυτιληνιούς-Χώρα

Φωτογραφία: Στέφανος Ψημμένος

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου "Προστασία και ανάδειξη πετρόχτιστων γεφυριών του επαρχιακού δικτύου στις περιοχές Μυτιληνιών και Χώρας Σάμου", προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, υπέγραψε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. 

Το έργο αφορά στην προστασία και ανάδειξη δύο πετρόχτιστων γεφυριών της Σάμου και ειδικότερα στην περιοχή των Μυτιληνιών και της Χώρας.

Πρόκειται για λειτουργικά γεφύρια που εντάσσονται στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού και η ανάγκη συντήρησής τους είναι διττή και υψηλής προτεραιότητας, τόσο για την ανάδειξή τους και την προβολή τους ως μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και για την ασφάλεια του οδικού δικτύου.
 
Με βάση τους στόχους αυτούς και προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη προσβασιμότητα και ορατότητα, προβλέπεται κατασκευή λιθόστρωτου μονοπατιού πρόσβασης και πλατείας θέασης στο γεφύρι των Μυτιληνιών και συντήρηση των υπαρχόντων στη Χώρα.
 
Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν πλακόστρωτα, να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και διακριτικός φωτισμός ανάδειξης.
 
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν, επίσης, εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου, κλαδονομής και μικροεπισκευής των γεφυριών και των στηθαίων τους, όπου κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες με στόχο την ανάδειξη των παλαιών πλυσταριών στην Καλλιθέα Σάμου και, συγκεκριμένα, εργασίες συντήρησης, χρωματισμών και καθαρισμών, ενώ θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα και φωτισμός ανάδειξης.
 
"Πετρόχτιστα γεφύρια, παλιά πλυσταριά, διάσπαρτα στη σαμιακή φύση μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" δήλωσε σχετικά η Χριστιάνα Καλογήρου.
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com