AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2018

Πώς θα επιλέξετε τα σωστά αθλητικά γυαλιά ηλίου


Είτε συμμετέχετε σε αγώνες στην ύπαιθρο είτε σας αρέσει να αθλείστε έξω, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την ημέρα, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου. 

Συγκεκριμένα τις ηλιόλουστες μέρες τα γυαλιά μειώνουν τις αντανακλάσεις, ενώ τις συννεφιασμένες μέρες αυξάνουν την αντίθεση βελτιώνοντας έτσι την όρασή σας.

Όταν επιλέγετε ένα αθλητικό γυαλί ηλίου πρέπει να διαλέξετε το σκελετό και τους φακούς ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Υπάρχουν λοιπόν 6 βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν διαλέξετε τα αθλητικά σας γυαλιά:

1. Πού θα τα χρησιμοποιείτε

Σκεφτείτε πού θα τα φορέσετε, π.χ Αν αγοράζετε τα γυαλιά σας για ένα συγκεκριμένο άθλημα, όπως ποδηλασία. Ωστόσο, εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα γυαλιά για μια ποικιλία αθλημάτων τότε θα πρέπει να εξετάσετε ποιες απαιτήσεις και προσδοκίες θα έχετε από αυτό το προϊόν. Προσπαθήστε να το σκεφτείτε σε ποσοστά π.χ: ‘’Θα χρησιμοποιήσω αυτά τα γυαλιά 50% για τρέξιμο, 10% για βαρκάδα και 40% για αναψυχή’’. Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας συνιστώνται διαφορετικοί φακοί που θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τις επιδόσεις σας.

Για παράδειγμα:
  • Tεχνολογία φακών HDO για βέλτιστη οπτική οξύτητα και μηδενική παραμόρφωση του περιβάλλοντος.
  • HD Polarized, η τεχνολογία HDO συνδυασμένη με πολωτικό φίλτρο (φακοί polarized για όραση χωρίς αντανακλάσεις)  σε μία επίστρωση.
  • Άθραυστοι φακοί, ιδανικοί για σώματα ασφαλείας, κυνηγούς αλλά και extreme sports, οι οποίοι δεν σπάνε και δεν επιτρέπουν σε θραύσματα να διεισδύσουν στο μάτι ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες.
  • Lens Tints, φίλτρα επιλεγμένα σύμφωνα με το περιβάλλον χρήσης των γυαλιών σας για την πλήρη εξισορρόπηση του υπερβολικού φωτισμού και της ηλιοφάνειας.
  • Prizm, η τεχνολογία φακών που σου επιτρέπει να δεις λεπτομέρειες που με γυμνό μάτι δεν θα έβλεπες ποτέ! Επιλέξτε αυτά τα φίλτρα σε συνδυασμό με κάποιο εξιδεικευμένο καθρεφτη της αρεσκείας σας (για παράδειγμα με τεχνολογία Prizm Deep Water Polarized  για δραστηριότητες που αφορούν τη θάλασσα, όπως το ψάρεμα ).


Η τεχνολογία Prizm της Oakley είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες στα αθλήματα και τις εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ διαθέτει εξειδικευμένα φίλτρα ανάλογα με το περιβάλλον χρήσης τους. Για παράδειγμα: Prizm Road για δραστηριότητες σε οδόστρωμα (ιδανικό για ποδηλάτες), Prizm sallow water για δραστηριότητες σε ρηχά νερά (πχ ψάρεμα σε λίμνες), Prizm Deep Water Polarized για περιβάλλοντα με πολλές αντανακλάσεις (π.χ. παραλία), Prizm Trail για δραστηριότητες σε μονοπάτια σε βουνό και άλλα πολλά. Επιλέξτε αυτά τα φίλτρα σε συνδυασμό με κάποιο εξιδεικευμένο καθρεφτη της αρεσκείας σας π.χ. Oakley Holbrook XL OO9417-0459 59


2. Το υλικό του σκελετού

Εξετάστε το υλικό σκελετού. Αν παίζετε ένα άθλημα όπου το βάρος έχει σημασία τότε θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα ελαφρύτερο σκελετό. Αν τα γυαλιά σας είναι πιθανό να πέσουν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς σας στο έδαφος, τότε χρειάζεστε ένα σκελετό που μπορεί να αντέξει κάποια «κακομεταχείριση». Αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε γυαλιά με χαμηλό κόστος τότε η επιλογή σκελετού μπορεί γίνει πιο δύσκολη. Τα βασικά υλικά που μπορείτε να επιλέξετε είναι:

  • Απλό πλαστικό: είναι παραδοσιακό, φθηνότερο από τα υπόλοιπα, λιγότερο βαρύ και λιγότερο αεροδυναμικό.
  • Νάιλον: έχει απόλυτη ευελιξία, είναι φθηνότερο, μπορεί να λυγίσει και να διατηρήσει το αρχικό του σχήμα, είναι ιδανικό για αθλητισμό.
  • Υβριδικός σκελετός νάιλον: έχει ίδιες ιδιότητες με το νάιλον με τη διαφορά ότι είναι ακριβότερο αλλά ποιοτικότερο από το απλό νάιλον.
  • Με σκελετό που επιπλέει. Εξειδικευμένα για θαλάσσια αθλήματα. Είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ υλικό για να παραμένουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Οι μεταλλικοί σκελετοί δεν επιλέγονται συνήθως για δραστηριότητες καθώς δεν είναι εύκαμπτοι και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και τραυματισμούς.
Ορισμένα αθλητικά γυαλιά ηλίου έχουν επίσης ένθετο αφρού που σας επιτρέπει να έχετε επιπλέον κάλυψη σε αθλήματα, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία από τον άνεμο.

3. Εγγύηση αντικατάστασης

Όταν είστε δραστήριοι, ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος που θα κατέστρεφε τα γυαλιά σας είναι πάντα υπαρκτός. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει κάποια εγγύηση στα γυαλιά σας που να καλύπτει ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Oakley για παράδειγμα, σας αντικαθιστά τα κατεστραμμένα γυαλιά ΔΩΡΕΑΝ, προσκομίζοντας όλα τα θραύσματά τους στο κατάστημα από το οποίο τα αγοράσατε, μαζί με την εγγύηση και την απόδειξη αγοράς τους.

4. Χρειάζεστε γυαλιά ασφαλείας;

Υπάρχουν και γυαλιά ηλίου ασφαλείας (με ελαστικό λουράκι), τα οποία έχουν γενικά μια υψηλότερη «βασική καμπύλη» που σημαίνει ότι ακολουθούν στενά τις γωνίες του προσώπου σας. Σε αντίθεση με τα τυπικά γυαλιά ηλίου έχουν μια πιο ρηχή «καμπύλη» καθώς αυτά απομακρύνονται από το πρόσωπό σας και αφήνουν το πρόσθετο φως να διεισδύσει μέσα.

Βασική σημείωση: αν έχετε συνταγή με πολλούς βαθμούς, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα προσαρμογής σε γυαλιά με υψηλή καμπύλη βάσης.

5. Σωστή προσαρμογή

Παράγοντας επιλογής είναι η προσαρμογή τους με τα άλλα σας αθλητικά εργαλεία. Αν συμμετέχετε σε ένα άθλημα που απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό, όπως ένα κράνος για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάσετε με ποιον τρόπο τα γυαλιά σας λειτουργούν με αυτά τα αντικείμενα. Στην ιδανική περίπτωση, όλα όσα φοράτε πρέπει να λειτουργούν μαζί για να σας παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, απόδοση και άνεση. H Oakley ειδικεύεται στο κομμάτι αυτό και τα προϊόντα της προσαρμόζονται εύκολα με οποιοδήποτε αθλητικό εξοπλισμό.

6. Ενισχυμένοι φακοί

Δώστε προσοχή στο υψόμετρο. Τα μεγάλα υψόμετρα είναι μια ειδική κατηγορία και χρειάζεται πρόσθετη προστασία από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα εξειδικευμένα γυαλιά που σχεδιάζονται για σπορ υψηλού υψομέτρου ελαχιστοποιούν τις ακτίνες UV. Οι ειδικοί φακοί μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σας να κοιτάξετε γύρω σας χωρίς αντανακλάσεις.

Έχετε απορίες;

Μην διστάσετε να ρωτήσετε ποια είναι τα ιδανικά γυαλιά για τον δικό σας άθλημα ή καθημερινότητα.

Στα Οπτικά Ελευθερίου θα βρείτε αποκλειστικά όλη τη συλλογή Oakley και ο Ειδικός Οπτομέτρης θα σας βοηθήσει να μάθετε τις κατάλληλες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα γυαλιά σας ώστε να κάνετε την σωστή επιλογή.

Στα σώματα ασφαλείας και στους αθλητές παρέχεται ειδική έκπτωση σε εξειδικευμένα προϊόντα σειράς Oakley.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα Οπτικά Ελευθερίου στην οδό Ιπποκράτη Ζαϊμη στο Νέο Καρλόβασι και το ηλεκτρονικό κατάστημα οπτικών ULook.gr.

Οπτικά Ελευθερίου

Τηλ. 22730 38265

Ιπποκράτη Ζαΐμη, Νέο Καρλόβασι, Σάμος