AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Οκτ 2018

UNESCO: "Με εξαφάνιση κάτω από τη θάλασσα κινδυνεύουν Ηραίο-Πυθαγόρειο"!


Για τον κίνδυνο να εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2100 οι αρχαιολογικοί χώροι του Ηραίου και του Πυθαγορείου Σάμου, μαζί με άλλα 49 ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προειδοποιεί η UNESCO!

Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων από πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου, η οποία βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες που θα θέσουν σε κίνδυνο τα μνημεία που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές.



Ανάμεσα στα απειλούμενα μνημεία, εκτός από αυτά της Σάμου, βρίσκονται μνημεία όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η Δήλος, αλλά και η Πάφος στην Κύπρο.

Περίπου το 1/3 των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν βρίσκονται στην Ιταλία (15) και ακολουθεί η Κροατία (7), η Ελλάδα (4) και η Τυνησία (4).

Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος στην Πομπηία, η Βενετία, ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαγένης στην Τύνιδα, η Βαλέτα στη Μάλτα, η Έφεσος και περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Κιέλου (Γερμανία), του Southampton, του Bournemouth και του Sussex (Ην. Βασίλειο), καθώς και από το Global Climate Forum e.V. Βερολίνου (Γερμανία).

“Τα ευρήματα μας αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση για το πού είναι πιο επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και πού χρειάζεται η πολιτική στήριξη” σημείωσε η Lena Reimann από το Τμ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας γεωγράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κίελου Αθανάσιος Τ. Βαφείδης.


Πηγή: traveldailynews.gr

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com