AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Οκτ 2018

Αποσυμφόρηση του hotspot Σάμου ζήτησε στη βουλή ο Δ. Σεβαστάκης


Στη Βουλή επανέφερε το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, ο βουλευτής Νομού Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, ζητώντας να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες από πλευράς Υπουργείου για την αποσυμφόρηση του νησιού γενικά και της πόλης της Σάμου ειδικότερα.

Η ερώτηση του προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, είναι αναλυτικά η εξής:

"Θέμα: "Άμεσες και Επείγουσες Ενέργειες για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου"

Για ακόμη μια φορά και με δεδομένο τις ειλικρινείς προσπάθειες διαχείρισης των πλείστων διακυμάνσεων που παρατηρούνται στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Σάμος και μάλιστα η πρωτεύουσα του νησιού, αντιμετωπίζει μείζον και διαρκές πρόβλημα από την πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, που φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spot). Η χωρητικότητα του Κέντρου έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και οι δυνατότητες των υποδομών της πρωτεύουσας. Η πόλη της Σάμου είναι το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του Νομού, με πυκνό αστικό ιστό και εύθραυστο κοινωνικό οικοσύστημα. 

Ωστόσο, η συγκέντρωση σχεδόν 5000 ατόμων (προσφύγων και μεταναστών) σε ένα  νησιωτικό αστικό κέντρο, το οποίο έχει μέχρι τώρα αφομοιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του προσφυγικού φαινομένου ως προς τα αριθμητικά, οργανωτικά και  πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, έχει ξεπεράσει τις όποιες συστημικές και κοινωνικές αντοχές και ανοχές. Στην πράξη οι συνεχείς ροές ουσιαστικά αποδιαρθρώνουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπερκαλύπτουν τις πραγματοποιούμενες μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.


Στη Σάμο αναπτύχθηκε ένα σοβαρό κίνημα αλληλεγγύης και ποιότητας. Μια πόλη όμως 6.000 κατοίκων είναι αδύνατο να λειτουργήσει στοιχειωδώς  με σχεδόν 5000 ανθρώπους, ουσιαστικά είτε περιπλανώμενους, είτε στοιβαγμένους σε ένα ΚΥΤ το οποίο έχει χωρητικότητα περί τα 800 άτομα. Εξάλλου, όπως έχουμε επισημάνει και σε συναντήσεις μας με φορείς, τα μέλη της Αυτοδιοίκησης, το Δήμαρχο Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και μέλη της Κυβέρνησης, σε Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  η υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού στα νησιά δεν είναι ενδεδειγμένη  βάσει και της μικρής αντοχής του πληθυσμού και των υποδομών. 

Ενώ έχει υπάρξει σαφής και επαναλαμβανόμενη δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου έχει επιδείξει ειλικρινή διάθεση και συνεχή προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του διογκούμενου προβλήματος, και έχει δεσμευθεί για την αποσυμφόρηση του νησιού, εντούτοις και πάλι χρειάζεται να ληφθούν τα πλέον άμεσα και επείγοντα μέτρα για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων. Η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ποικίλες πολιτιστικές συμπεριφορές, δημιουργούν συνθήκες εντάσεων που αναπόφευκτα εκβάλλουν στο κοινωνικό σώμα. 

Αυτό υπογραμμίζει συνεχώς, τόσο την ανάγκη για αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς τα κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας -εφαρμόζοντας έτσι πιο ορθολογική κατανομή-, όσο και την απομάκρυνση του Κέντρου Ταυτοποίησης από την πρωτεύουσα της Σάμου και τον πυκνό αστικό ιστό, στα πλαίσια των προδιαγραφών τις οποίες έχει εισηγηθεί ο Υπουργός, και για τις οποίες έχει δεσμευθεί το Υπουργείο δημόσια στους Φορείς και την κοινωνία της Σάμου.

Μετά από σχεδόν τέσσερα  χρόνια σκληρών προσπαθειών για την ανάταξη των νησιών μας, τα θετικά αναπτυξιακά και οικονομικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, τις γενναίες χρηματοδοτήσεις για έργα στην Περιφέρεια και τους Δήμους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου, τη σημαντική επιτυχία της χώρας που σηματοδοτείται με την έξοδο από τα Μνημόνια τη διατήρηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ, τη θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους και τις εταιρείες με έδρα τα νησιά μας, και ενώ το κυβερνητικό έργο αποδεικνύεται επιτυχές για την αναπτυξιακή κατεύθυνση των νησιών του Β.Αιγαίου και του νομού Σάμου ειδικότερα (με σταθεροποίηση αλλά και ανάκαμψη στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια), εντούτοις η νέα ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η υπερσυγκέντρωση πληθυσμών πάνω από τις δυνατότητες των νησιών, δημιουργούν κοινωνική δυσφορία και απομείωση της θετικής εικόνας του κυβερνητικού έργου. 

Επειδή είναι σημαντικό να μην υπάρξει ανάσχεση στην ανοδική οικονομική πορεία της Σάμου και του νομού Σάμου γενικότερα, 

Επειδή το ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό, δημοκρατικό πρόσημο της κοινωνίας της Σάμου χρειάζεται να είναι ισχυρό και η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει και επιδεικνύει η τοπική κοινωνία χρειάζεται να στηριχθεί, 

Επειδή, η Σάμος έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από παραγωγικούς τομείς, ενώ διαμορφώνονται οι συνθήκες για την ανάδειξή της σε σύγχρονο επιστημονικό κόμβο για την έρευνα και την καινοτομία, με πανεπιστημιακή εξωστρέφεια, 

Επειδή η Σάμος είναι προσφιλής τουριστικός προορισμός και εργαζόμαστε με επιμονή ώστε να καταστεί σημαντικό κέντρο πολιτισμού στο όριο της Ευρώπης,

Επειδή είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική, καθολική και ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών πληθυσμών που έχουν συγκεντρωθεί στα νησιά του Β. Αιγαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ισχύουσες συμφωνίες, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες τις οποίες δρομολογεί, με ποιο χρονοδιάγραμμα, και πώς θα γίνει αποσυμφόρηση της Σάμου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σεβαστάκης Δημήτριος"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com