AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Ιουλ 2019

Σάμος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση


Τα καλύτερα σημεία της Σάμου για τις φετινές διακοπές δημοσίευσε σαν ένα μικρό τουριστικό οδηγό η ιστοσελίδα AthensVoice.gr.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτή, το νησί προσφέρει στους επισκέπτες του υψηλή γαστρονομία, δυνατότητες πεζοπορίας, πράσινο, ησυχία και ποικίλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα.

Διαβάστε το σχετικό ταξιδιωτικό ρεπορτάζ παρακάτω:

Η απαιτητική σκανδιναβική τουριστική αγορά τίμησε τη Σάμο το 2019 με δύο σπουδαία βραβεία: Σουηδοί, Δανοί, Φιλανδοί και Νορβηγοί χάρισαν στο νησί 1ο βραβείο στην κατηγορία Best Island Destination και 1ο βραβείο Best Beach Destination. 

Σπουδαίες διακρίσεις! Η Σάμος, εκτός από ήλιο και θάλασσα, προσφέρει στον επισκέπτη της πολλά: υψηλή γαστρονομία, δυνατότητες πεζοπορίας, πράσινο, ησυχία, ποικίλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα.

Πού να πας

Το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην πόλη της αρχαίας Σάμου. Ωραιότατο, μέρα και νύχτα. Από το λιμανάκι του μπορείς να επιβιβαστείς σε πλοιαράκι για γειτονικές παραλίες και ημερήσιες εκδρομές. Κοντά στη Χώρα, θα δεις το… 8ο θαύμα της αρχαιότητας, το περίφημο Ευπαλίνειο όρυγμα. 

Πρόκειται για το μεσαίο τμήμα ενός υδραγωγείου, που κατασκευάστηκε γύρω στο 550 π.Χ., από τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, για την υδροδότηση της πόλης. Πάνω από το Πυθαγόρειο υπάρχει η Παναγία η Σπηλιανή, ιερή σπηλιά που αναφέρεται από τη μυθολογία σαν σπηλιά ιερατείου του Απόλλωνα, έχει λίγο περπάτημα. Ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το Πυθαγόρειο βρίσκεται το Ηραίον, ο μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στη θεά Ήρα. 

Στο Βαθύ υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο, αλλά τσέκαρε τις ώρες λειτουργίας του. Επίσης, ένα καφεδάκι ή ένα γεύμα να το κάνεις στα ορεινά χωριά, την Άμπελο, τους Σπαθαραίους, τη Λέκκα, τους Μανωλάτες, τους Μυτιληνιούς και τους Βουρλιώτες. 

Στο Καρλόβασι, υπάρχει το Μουσείο Βυρσοδεψίας. Αξίζει μια βόλτα και πολλές φωτογραφίες στα παλιά βυρσοδεψεία της πόλης, που βρίσκονται επί της παραλίας, ενώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών της είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Αστικές περιπλανήσεις που επίσης θα σε ενθουσιάσουν είναι στον αμφιθεατρικό Μαραθόκαμπο και το Άνω Βαθύ. 

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, θα βρεις πάμπολλα χαραγμένα μονοπάτια που σε οδηγούν σε διάφορους οικισμούς μέσα από καταπράσινα δάση. Από το Ποτάμι μπορείς να περπατήσεις και να φτάσεις στους δύο καταρράκτες της Σάμου.

Πού να κολυμπήσεις 

Οργανωμένες παραλίες με πεντακάθαρα, δροσερά, βαθιά νερά και λευκά βότσαλα είναι το Κοκκάρι, η Τσαμαδού, τα Λεμονάκια και η Τσάμπου. Γενικά οι βόρειες παραλίες έχουν βότσαλο, οπότε προμηθεύσου με αντιολισθητικά παπουτσάκια θαλάσσης. Ένα μπανάκι ρίξε και στο Ποτάμι και μετά ξεκίνησε πεζοπορώντας για το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι. 

Κάτω από τον Μαραθόκαμπο τα πασίγνωστα Βοτσαλάκια είναι µια ακτή µε βότσαλα γεµάτη ζωή. Για άμμο θα πας στις δύο Ψιλές Άμμους. Η μία νοτιοδυτικά και η άλλη νοτιανατολικά. Τα νερά είναι ρηχά, οι υποδομές άψογες, οπότε θα συναντήσεις και τη φυλή των «μπαμπακοίτα» (οικογένειες με ενθουσιώδη παιδιά). Ανάλογες καταστάσεις και στη Μυκάλη. 

Το Ποτοκάκι, η παραλία του Πυθαγορείου, τα έχει όλα, beach volley, club, δυνατές μουσικές, beach bar, ενώ λίγο πιο έξω από το Βαθύ θα βρεις το Λιβαδάκι, «νεανική» παραλία με beach bar. Για απόλυτο γαλαζοπράσινο νερό και απόλυτη ηρεμία θα πας στην Κέρβελη, για γυμνισμό και υπέροχα νερά στη Μικρή Τσάμπου.

Πού να μείνεις 

Για πιο κοσμικά διάλεξε το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και το Βαθύ. Για ησυχία προτίμησε τον Μαραθόκαµπο, την Κέρβελη και τη Μυκάλη. Το µόνο που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι δύο τηλέφωνα: της Ένωσης Ξενοδόχων Σάµου - Ικαρίας (2273023973) και του Συλλόγου Ενοικιαζοµένων ∆ωµατίων - ∆ιαµερισµάτων Σάµου (2273023055).

Πού να φας

Το Μαγαζάκι που λέγαμε (2273051264) εκτός από πρωτότυπο όνομα, έχει εξαίσια φαγητά και τεράστιες μερίδες. Ο Τριαντάφυλλος (2273027860) στο Παλιόκαστρο είναι must. Ρεβυθοκεφτέδες, πατάτες τηγανητές, σαλάτα Τριαντάφυλλος πεντανόστιμη, ψάρια μικρά και μεγάλα και οπωσδήποτε σαγανάκι με φρούτα της θάλασσας και γαρίδες. Θα γλείφεις το πιάτο σου. Για ποιοτικό φαγητό δίπλα στο κύμα στη Στέλλα (6947535325), στην παραλία Μπάλος. Στο Καρλόβασι θα φας στον Ορίζοντα ( 2273039457), φάβα και θέα για Όσκαρ. Φυσικά θα πιεις ντόπιο κρασί και ντόπιο ουζάκι. Γλυκόπιοτα και μεθυστικά και τα δύο.

Δήµος (Βαθύ): 2273350100

Αστυνοµία: 2273022333