AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Αυγ 2019

Αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ. Β. Αιγαίου: "Να προσληφθεί ιατροδικαστής στη Σάμο"


Επιστολή προς τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου απέστειλε η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με αυτή τονίζει την ανάγκη πρόσληψης ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν μεταξύ άλλων και προς τους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την ενημερώνουν πως από το τέλος Μαΐου 2019, οπότε και έληξε η σύμβαση του πρώην ιατροδικαστή Σάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου έμεινε χωρίς ιατροδικαστή, "με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλείστα σοβαρά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και δυσχεραίνουν το προανακριτικό έργο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου και κατά συνέπεια την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό πρόβλημα που υφίσταται στο νησί. Πρόσφατα δε είναι τα γεγονότα της εξαφάνισης της Βρετανίδας υπηκόου στο νησί της Ικαρίας και ο πνιγμός της Φινλανδής υπηκόου σε πισίνα ξενοδοχείου στο Κοκκάρι Σάμου, τα οποία ανέδειξαν τα προβλήματα που γεννά η απουσία ιατροδικαστή" επισημαίνει η τοπική Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ..

Όπως συμπληρώνει, "οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ιατροδικαστής στον προσδιορισμό ηλικίας των προσφύγων-μεταναστών που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της ποινικής αντιμετώπισης των φερομένων δραστών εγκληματικών ενεργειών, οι οποίοι πολλές φορές δηλώνουν ανήλικοι, καίτοι πρόκειται για το αντίθετο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης για σημαντικά αδικήματα και επιδρά αρνητικά στο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών".

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας υπογραμμίζουν πως "το σημαντικότερο και καθημερινό πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός και η κατάταξη των σωματικών βλαβών στο αντίστοιχο άρθρο του ποινικού κώδικα, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα ιατροδικαστή. Συχνό φαινόμενο αποτελεί επίσης το γεγονός συχνών καταγγελιών από αλλοδαπούς φιλοξενούμενους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου είτε για βιασμό, είτε για σωματικές βλάβες, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες και να μεταβούν στην ενδοχώρα".

Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρακαλεί τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να μεριμνήσει για την πλήρωση της κενής θέσης του ιατροδικαστή Σάμου, "προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στον τομέα αυτόν".

                     Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com