AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιαν 2016

"Επάγγελμα Πόρνη" στο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου στις 27 και 28/1


Με το θεατρικό έργο "Επάγγελμα Πόρνη"  από το ομώνυμο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι και πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου,  συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην πόλη της Σάμου και την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο Καρλόβασι το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου με τίτλο "Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί του Πυθαγόρα".

Το έργο θα ανεβεί την Τετάρτη στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου και την Πέμπτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καρλοβασίων.

Κοινή ώρα έναρξης των δύο παραστάσεων είναι οι 21:00.

Περιγραφή του έργου:

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια - μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται - καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά!

Έχοντας το  μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες “Της Χούντας” από το βιβλίο "Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα - ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου.

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι.

Βοηθός Σκηνοθέτη:
 Μαριάνθη Γραμματικού.

Σκηνικός χώρος - κοστούμια - φωτισμοί:
 Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού.

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης.

Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6933413060.

Τιμές εισιτήριων: 

12 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό και ανέργων

Προπώληση εισιτήριων:

Πόλη της Σάμου: Βιβλιοπωλείο Κύκλος, τηλέφωνο: 2273023884.

Καρλόβασι: Βιβλιοπωλείο Καραστάθης, τηλέφωνο: 2273032378.



Κριτική του έργου από την Άννα Μαύρου:

Ένας σοκαριστικός αυτοβιογραφικός μονόλογος που τσακίζει κόκκαλα, ξυπνάει μνήμες και επιχειρεί να αφυπνίσει συνειδήσεις. Χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος, πραγματεύεται την απάνθρωπη δύναμη της δικτατορικής εξουσίας ως μέσο εξαθλίωσης της προσωπικής ελευθερίας πνεύματος και λόγου. Το δεύτερο μέρος, η φρικιαστική εμπειρία της στο ψυχιατρείο όπου βρέθηκε αλυσοδεμένη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1973, όπου βιαζόταν από τρεις νυχτοφύλακες για ένα ολόκληρο βράδυ.

Ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετικά επιτέλεσε με επιτυχία όχι μόνο τα προαπαιτούμενα, αφ’ενός την πλήρη αφοσίωση του θεατή προς τον μονολογούντα και αφ’ ετέρου το περιθώριο στην πρωταγωνίστρια του να αναδείξει τις ερμηνευτικές της δυνατότητες, αλλά και να εγείρει πολιτικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς και ανθρωπιστικούς προβληματισμούς, που θεωρώ ότι ήταν και ο ευσεβής πόθος του.

Στα συν της παράστασης, το τραγούδι με το οποίο πέφτει η αυλαία και έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης, μελοποιώντας φράσεις της Λιλής Ζωγράφου από το βιβλίο.


Το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου με τίτλο "Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί του Πυθαγόρα" διεξάγεται έως τις 31 Ιανουαρίου στην πόλη της Σάμου και στο Καρλόβασι και περιλαμβάνει πλήθος αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων και παράπλευρων εκδηλώσεων.