AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Ιαν 2016

"Σε δυο βδομάδες έτοιμο το hotspot στη Σάμο" λέει η κυβέρνηση


Την επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα, αποφάσισε το Σάββατο η κυβέρνηση, στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η  επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Αποφασίστηκε η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠ.ΕΘ.Α, σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

- Να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά.

- Να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

- Τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

- Να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου (Θεσσαλονίκη) και Σχιστού (Αττική), άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα, το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

"Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει" αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε


Σημειώνεται ότι πέντε προτάσεις για εναλλακτικές θέσεις δημιουργίας hotspot στην Σάμο τέθηκαν από τη δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Δήμαρχος Σάμου εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος μετά και τις δηλώσεις εταίρων που κάνουν λόγο για τη δημιουργία στρατοπέδων στην Αθήνα χωρητικότητας 300 η 400 χιλιάδων μεταναστών.

Όσον αφορά τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο πρώην πεδίο βολής ο κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε ότι αυτές έγιναν από τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα" κατόπιν εντολής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Τα πέντε εναλλακτικά σημεία είναι: Το Πρώην εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, το πρώην σφαγείο και τρία ιδιόκτητα οικόπεδα έκτασης δέκα και έντεκα στρεμμάτων αντίστοιχα στις περιοχές ΒΑΡΕΛΑ και ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ και ένα ακόμη στην περιοχή "45" το οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα προταθεί τελικά.

Για όλες αυτές τις προτάσεις θα κατατεθούν φάκελοι στο υπουργείο το οποίο και θα αποφασίσει τελικά ποιο σημείο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις.

Από την άλλη ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ενημερώσει το σώμα για τις πληροφορίες που υπάρχουν για την δημιουργία τελικά του κόμβου μεταναστών στο πρώην πεδίο βολής καθώς έχει βρεθεί και η ανάδοχη εταιρία που θα διαμορφώσει τις εγκαταστάσεις.

Πηγή: era-aegean.gr