AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιαν 2016

Επιστολή Σεβαστάκη προς τον υπουργό Υγείας

Αριστερά ο Δημήτρης Σεβαστάκης και δεξιά ο Ανδρέας Ξανθός.

Επείγουσα επιστολή με θέμα τη δυσλειτουργία και την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β στον νομό Σάμου, με τραγικές συνέπειες, απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δημήτρης Σεβαστάκης. Στην επιστολή αυτή ο βουλευτής αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Στο νομό Σάμου η χρόνια υποστελέχωση των δομών υγείας γενικά, και του Ε.Κ.Α.Β ειδικότερα έχουν στοιχίσει τη ζωή πολιτών. Αναγνωρίζοντας το ανασχετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων που απογύμνωσαν δραματικά τις περιφερειακές δομές υγείας, αλλά και τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει σε συνθήκες κρίσης, πολύχρονες, λανθασμένες πολιτικές, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση να μετρήσουμε ακόμα μια απώλεια ζωής στη Σάμο, αποτέλεσμα της λειτουργίας μόνο ενός από τα ασθενοφόρα που διαθέτει το νησί.

Στα νησιά Σάμο και Ικαρία, περισσότερο από τρία χρόνια, δεν υπάρχει η δυνατότητα κίνησης δεύτερου ασθενοφόρου για τη διακομιδή των ασθενών και την ασφαλή μεταφορά τους στα νοσοκομεία των νησιών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας, γιατί δεν μεταφέρθηκαν εγκαίρως στο νοσοκομείο.        
   
Στη Σάμο, νησί μεγάλο και δύσβατο, η πλήρης λειτουργία τουλάχιστον δύο ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε οδηγούς και διασώστες, ακόμα και οι βάρδιες για το ένα ασθενοφόρο καλύπτονται με δυσκολία. Στην Ικαρία, νησί με δυσπρόσιτες περιοχές και κακό οδικό δίκτυο, κινείται επίσης μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ έχουν παραληφθεί αρκετά καινούρια ασθενοφόρα και στα δύο νησιά. Το θέμα της ανεπαρκούς λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Β στο νομό Σάμου, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και λοιπών δομών έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς επίσης έχει καταγραφεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατά τη ΙΣΤ΄ και ΙΖ΄ κοινοβουλευτική περίοδο με επίκαιρες ερωτήσεις και ερωτήσεις προς το Υπουργείο.

 Αναλυτικά αναφέρουμε:

-Σχετικά με ζητήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Σάμου. Eπίκαιρη Ερώτηση με Αρ. πρωτ. 235 (Συνεδρίαση: ΜΑ / 07/12/2015).

-Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού του Ε.Κ.Α.Β στη Σάμο και την Ικαρία. Επίκαιρη Ερώτηση με Αρ. πρωτ. 265 (Συνεδρίαση: ΝΑ / 04/06/2015).

-Σοβαρά προβλήματα από την χρόνια υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνοι του Νομού Σάμου. Αρ. πρωτ. 364, Ερώτηση.

-Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα περιφερειακά ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, στην Ικαρία. Αρ. πρωτ. 4274, Ερώτηση.

Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο διήμερο δύο έκτακτα περιστατικά κατέδειξαν την άμεση ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες της λειτουργίας των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας:

α) Περιστατικό με μοιραία κατάληξη ασθενούς 49 ετών όπου δεν διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σάμου γιατί το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο βρισκόταν στο δυτικό άκρο του νησιού. Να σημειωθεί ότι λύσεις ανάγκης όπως η επιλογή της κλήσης στελεχών της επόμενης βάρδιας για το δεύτερο ασθενοφόρο , υπήρξε χρονοβόρος . Επίσης δεν καλυπτόταν τυπικά τυχόν εντολή στο ενεργό ασθενοφόρο με τον ένα ασθενή κατά την πορεία προς το νοσοκομείο Σάμου, να παραλάβει και το 2ο έκτακτο περιστατικό.

β) Περιστατικό, όπου ασθενής με ρήξη ανευρύσματος του οποίου η διακομιδή του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας άργησε σχεδόν 24 ώρες (εν μέρει και λόγω κακοκαιρίας) και για το οποίο υπήρξε ήδη από το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου και προσωπική μου επικοινωνία με τον κ. Καρακατσιανόπουλο, Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β.

Επισημαίνουμε λοιπόν την ανελαστική και εντέλει αναποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Άμεσης Βοήθειας, που σε περιοχές όπως η Σάμος και με δεδομένους τους διοικητικούς χρόνους θα έπρεπε να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και νοοτροπία, ώστε να υπάρχει ευέλικτη και εντέλει σωτήρια επέμβαση προς όφελος των ασθενών.

Επειδή χρειάζεται άμεση λύση του ζητήματος, σαφής προγραμματισμός και επιτόπια δράση των αρμόδιων υπηρεσιών και των αντίστοιχων διοικήσεων, ώστε διοικητικές διαδικασίες να μην μετατρέπονται σε ανθρωπιστικό και πολιτικό πρόβλημα, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς σας, ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, να λυθεί κατά το δυνατόν το χρόνιο και επιβλαβές για τη ζωή των πολιτών θέμα της υποστελέχωσης των δομών του Ε.Κ.Α.Β, αλλά και του τρόπου προγραμματισμού και λειτουργίας τους σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές στον ακριτικό νομό Σάμου".