AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Ιαν 2016

Ε.Ο.Σ.Σ: "Όχι στην κατάργηση της αναγκαστικότητας"


Να σταθούν όρθιοι "μαχητικά και αγωνιστικά" ώστε να ανατρέψουν το ενδεχόμενο κατάργησης του αναγκαστικού νόμου 6085/1934 για τους συνεταιρισμούς καλεί τους αμπελουργούς και όλους τους αγρότες της Σάμου η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ).

Σύμφωνα με την Ε.Ο.Σ.Σ, "η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ αναζητά προσχήματα για να καταργήσει τον αναγκαστικό νόμο 6085/1934, αθετώντας προηγούμενες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου.

Συγκεκριμένα:

Α) Σε συνάντησή του με το Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ στις 03/04/2015, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στον νέο νόμο περί συνεταιρισμών θα κατοχυρώνεται η συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας των αναγκαστικών συνεταιρισμών και πως θα καταργήσει την αναγκαστικότητα, μόνο σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιβολής προστίμου. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε καν παραπομπή στο εν λόγω δικαστήριο.

Β) Στις 13/11/2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από πρόσκληση του κ. υπουργού, στην οποία μετείχαν, εκτός από αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ, εκπρόσωποι των αναγκαστικών συνεταιρισμών Κρόκου Κοζάνης, Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Θηραϊκών Προϊόντων, παρουσία των Βουλευτών Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Σταμάτη. Με την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. υπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την αναγκαστικότητα, λόγω των πιέσεων που δέχεται, όπως είπε, απ' το 'κουαρτέτο' και επειδή το μέτρο βρίσκεται στην εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α.

Μπροστά όμως στο αρραγές μέτωπο των εκπροσώπων των αναγκαστικών συνεταιρισμών, δεσμεύτηκε εκ νέου για τη διατήρηση της αναγκαστικότητας, εκτός και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιβολή προστίμων.

Επισημαίνουμε ότι αν πράγματι η κατάργηση της αναγκαστικότητας μπήκε στην εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α, αυτό έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Γ) Στις 15/11/2015 το θέμα ετέθη εκ νέου από το Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ στον υφυπουργό κ. Μπόλαρη, ο οποίος δήλωσε, παρουσία του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Κατρακάζου και των Βουλευτών κ. Δημήτρη Σεβαστάκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Γιάννη Πλακιωτάκη της ΝΔ, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την αναγκαστικότητα και επεσήμανε την ύπαρξη και άλλων αναγκαστικών συνεταιρισμών στην Ε.Ε, καθώς και την έκδοση πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει αναγκαστικό συνεταιρισμό της Δανίας.

Σήμερα η Κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επαναφέρουν το θέμα, με την ευκαιρία της συζήτησης και επεξεργασίας σε υπηρεσιακό επίπεδο του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, με διοχέτευση πληροφοριών για κατάργηση της αναγκαστικότητας.

Το Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι:

1) Η αναγκαστικότητα αποτελεί ασπίδα προστασίας 3.000 αμπελουργών και της ποιότητας του Σαμιώτικου κρασιού.

2) Κατάργηση της αναγκαστικότητας σημαίνει διάλυση του αμπελοοινικού τομέα της Σάμου, που είναι ο σημαντικότερος παραγωγικός και οικονομικός τομέας του νησιού.

3) Η Κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεθοδεύουν την κατάργηση της αναγκαστικότητας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

4) Την ίδια ακριβώς ευθύνη θα έχει και ο Βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ανεξαρτήτως προθέσεων.

Το Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ καλεί:

1)  Τους αμπελουργούς και όλους τους αγρότες της Σάμου να σταθούν όρθιοι, μαχητικά, αγωνιστικά, απέναντι στη νέα επίθεση που βάζει στόχο την αναγκαστικότητα, τους συνεταιρισμούς, την Ε.Ο.Σ.Σ και εν τέλει τον μόχθο και το εισόδημά τους.

2)  Τον Δήμο Σάμου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, τα κόμματα και όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των αμπελουργών, στηρίζοντας την αναγκαστικότητα και να απομονώσουν τους Εφιάλτες.

3)  Την Κυβέρνηση να σταματήσει τις μεθοδεύσεις και να υποστηρίξει, έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναγκαιότητα διατήρησης των υφιστάμενων αναγκαστικών συνεταιρισμών, τόσο για το Σαμιώτικο κρασί, όσο και για τα άλλα ιδιαίτερα προϊόντα της πατρίδας μας.

Η Ε.Ο.Σ.Σ δηλώνει:

1) Ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα, νομικά και πολιτικά, ότι θα μπει μπροστά και θα οργανώσει τον αγώνα των αμπελουργών και της Σαμιακής Κοινωνίας για τη στήριξη της αναγκαστικότητας.

2) Ότι ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των χιλιάδων αγροτών όλης της Ελλάδας, που παλεύουν για την αποτροπή της επιβολής των μέτρων της Κυβέρνησης (φορολογικών, ασφαλιστικών κ.λ.π) που μας ξεκληρίζουν
".


Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε και η Αγροτική Αναγέννηση, μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ). Δείτε την αναλυτικά:

"Τις τελευταίες μέρες διοχετεύονται πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ θα καταργήσει τον αναγκαστικό νόμο 6085/12934 που αποτελεί εδώ και 80 χρόνια ασπίδα προστασίας των αμπελουργών της Σάμου.

Οι ίδιοι κύκλοι, προκειμένου να μετατοπιστούν οι κυβερνητικές ευθύνες, προβάλλουν το πρόσχημα ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στην «εργαλειοθήκη» του Ο.Ο.Σ.Α.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι το μόνο Κόμμα που ως αντιπολίτευση και μετά ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε καθαρή θέση υπέρ της αναγκαστικότητας αλλά, αντιθέτως, κορυφαία στελέχη του συντάσσονται με πρόσωπα και συμφέροντα που εργάζονται συστηματικά εδώ και 15 χρόνια για την κατάργησή της.

Η "Αγροτική Αναγέννηση" έχει επισημάνει επανειλημμένα με ανακοινώσεις της την ταύτιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να βάλουν στο χέρι το Σαμιώτικο Κρασί, έχει υπογραμμίσει την υπονομευτική - διαλυτική δράση του, την εχθρική του τοποθέτηση απέναντι στην Ε.Ο.Σ.Σ και τα συμφέροντα των αμπελουργών της Σάμου.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το μέτρο της κατάργησης της αναγκαστικότητας το επιβάλλει ο Ο.Ο.Σ.Α και οι δανειστές είναι απολύτως ψευδής. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και ενοχή σε περίπτωση κατάργησης της αναγκαστικότητας που συνεπάγεται τη διάλυση του αμπελοοινικού τομέα του νησιού μας, της σημαντικότερης δηλαδή παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας της Σάμου. Την ίδια ακριβώς ενοχή και ευθύνη θα έχει και ο βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δ. Σεβαστάκης του οποίου η στάση, η θέση και η δράση ταυτίζονται απολύτως και στηρίζουν την αντιλαϊκή-φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

1. Το προεδρείο και την πλειοψηφία του Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ, να δεχτούν την πρόταση αγώνα της «Αγροτικής Αναγέννησης» και να πουν  δημοσίως, χωρίς περιστροφές και δισταγμούς όλη την αλήθεια, να βάλουν μπροστά στις ευθύνες τους κυβέρνηση και βουλευτή, να αποδυθούν σε εκστρατεία ενημέρωσης- κινητοποίησης των αμπελουργών και της Σαμιακής κοινωνίας για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση που απειλεί να διαλύσει τον παραγωγικό-κοινωνικό – πολιτιστικό ιστό του νησιού μας.

2. Τους συναδέλφους αμπελουργούς και όλους τους αγρότες της Σάμου να ορθώσουν τείχος αντίστασης, σε συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απέναντι στην αντιλαϊκή-φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, απέναντι στη νέα επίθεση με στόχο την αναγκαστικότητα, τους αμπελουργούς και την Ε.Ο.Σ.Σ.

3. Τους τοπικούς φορείς, τον Δήμο Σάμου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, το Εργατικό κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, τα Εργατικά Σωματεία, τις Γυναικείες και Νεολαιίστικες οργανώσεις, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τις τοπικές οργανώσεις των Κομμάτων, να σταθούν στο πλευρό των αμπελουργών και της Ε.Ο.Σ.Σ και να απομονώσουν τους «Εφιάλτες».


Η «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με τις δυνάμεις που διαθέτει στο Δ.Σ, στη Γενική Συνέλευση και μέσα στους Αμπελουργούς, θα κάνει ακόμη μια φορά το καθήκον της:

Θα μπει μπροστά και θα αγωνιστεί για την προστασία των συμφερόντων των αμπελουργών, για την στήριξη της Ε.Ο.Σ.Σ και των Συνεταιρισμών με τη σημερινή τους αναγκαστική μορφή.

Ταυτόχρονα συντάσσεται με το αγροτικό κίνημα όλης της χώρας που αυτό το διάστημα βγαίνει στους δρόμους ενάντια στη νέα ληστεία σε βάρος των αγροτών με τα Ασφαλιστικά και Φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αφανίσουν τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά προς όφελος των μονοπωλιακών  αγροτικών – βιομηχανικών ομίλων
".