AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2016

ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Ε.Ο.Δ. Σάμου σώζει εγκύους, βρέφη και παιδιά!

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα "Ε.Ο.Δ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ" στο Facebook

Το Παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ), κλήθηκε στις 13:50 της Παρασκευής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και την τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Σάμου, για παροχή συνδρομής σε επιχείρηση απεγκλωβισμού προσφύγων στο ακρωτήριο Πράσσο.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τους διασώστες να μεταβούν στην περιοχή με το διασωστικό τους σκάφος RESCUE-5 και να απεγκλωβίσουν από την ακτογραμμή 11 μετανάστες μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών και των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν καταφέρει να τους εντοπίσουν πάνω στο βουνό όπου είχαν αποπροσανατολισθεί, στην προσπάθειά τους να ανέβουν προς το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρισκόταν δύο έγκυες γυναίκες (η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη), δύο μωρά και άλλα δύο ανήλικα παιδιά.

Με το RESCUE-5 ομάδα διασωστών με τον ανάλογο εξοπλισμό έφτασε στο σημείο όπου επικρατούσαν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην ακτή είχε ήδη προσαράξει μια άλλη κλειστή λέμβος (πιθανόν από τα απέναντι παράλια), την οποία είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν με σχοινιά οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Αρχικά ελέγχθηκε το εσωτερικό της για τυχόν ύπαρξη μεταναστών, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια με μεγάλη δυσκολία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της παρουσίας των εγκύων και των ανήλικων, άρχισε η επιβίβαση τους στο σκάφος RESCUE-5, όπου τα μέλη της Ε.Ο.Δ τους εφοδίασαν με διασωστικούς σάκους για την πρόληψη της υποθερμίας.

Για προορισμός επιστροφής και αποβίβασης επιλέχθηκε, για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων, η μαρίνα του Πυθαγορείου, στην οποία και αποβιβάστηκαν οι διασωθέντες.

Μαζί με τους γιατρούς της οργάνωσης MSF (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) τα μέλη της Ε.Ο.Δ. έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ είχαν ήδη ειδοποιήσει και το ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την παραλαβή των εγκύων και των μωρών.

Με την ενδεδειγμένη συνεργασία όλων των φορέων, η επιχείρηση, παρ΄όλη τη δυσκολία της, έληξε με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Καρακούδα και φωτογραφίες από την επιχείρηση στην οποία συμμετείχε το Παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης!



Important note for visitors using Google Translate: 

To watch the video please disable Safe Mode of Google Translate on top of the page (see screenshot)


or return to the original (Greek) version of the page









Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα "Ε.Ο.Δ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ" στο Facebook