AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Νοε 2018

Τι είπε για τη Σάμο ο Δημήτρης Βίτσας


Εκτενή, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραχώρησε την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας. Δείτε τι είπε ακριβώς για τη Σάμο.

Πιο αναλυτικά, στις ονομαστικές αναφορές του για τη Σάμο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε επί λέξει τα εξής:

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία (σ.σ. εξεύρεσης χώρου) που αφορά τη συνδημιουργία νέου Κ.Υ.Τ. στη Σάμο. Έχει κλείσει το κομμάτι το γραφειοκρατικό σε σχέση με άλλες δημόσιες Υπηρεσίες, δηλαδή μας απάντησε και η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), μας απάντησε και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Δυστυχώς, αυτά που έχει το Ελληνικό δημόσιο στη Σάμο είναι στην ουσία μια έκταση πάνω στα βουνά και η δεύτερη είναι σε μια δασική τουριστική έκταση. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε καμία, τους έχουμε απαντήσει».

«Τώρα είμαστε στη διαδικασία να βγάλουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ενοικιάσουμε χώρο, έχουμε εντοπίσει κάποιους χώρους, έχουμε συζητήσει με τους ιδιοκτήτες, αλλά πρέπει να πάμε με έναν κανονικό ρυθμό».

«Μέσα στο 2019 θα πρέπει να φτιάξουμε το καινούριο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου. Θέλω απλά να επαναλάβω ότι θα αρχίσει να λειτουργεί την ημέρα που το υπάρχον στο Βαθύ θα κλείσει και ο χώρος θα αποδοθεί στον δήμο, σε συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έτσι κι αλλιώς το έχει παραχωρήσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

«Το υπάρχον ΚΥΤ, όχι απλώς θα αποδοθεί, αλλά αν κάποια από τα χρειαζούμενα πράγματα που έχουμε σε αυτό, τα θελήσει ο δήμος, θα του τα δωρίσουμε».

«Αυτό το νέο Κέντρο θα είναι δυναμικότητας φιλοξενίας 1.200 ατόμων. Και βέβαια στην εύλογη ερώτηση "μα αυτή τη στιγμή στη Σάμο είναι 3.800", η απάντηση είναι πως ο στόχος μας είναι να πάρουμε τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του κόσμου από τη Σάμο. Ώσπου να φτάσουμε σε εκείνη την ημέρα, το χειρότερο σενάριο θα είναι ότι 1.200 άνθρωποι θα φύγουν από το ΚΥΤ στο Βαθύ, θα μεταφερθούν και το άλλο το ΚΥΤ θα μείνει άδειο».

«Για να δημιουργήσουμε το καινούριο ΚΥΤ στη Σάμο, δε θα χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που έχει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Αυτός ο εξοπλισμός, είτε θα παραμείνει στη χρήση του δήμου, είτε θα μεταφερθεί στην ενδοχώρα, γιατί τον χρειαζόμαστε σε σχέση με Κέντρα φιλοξενίας και γιατί σαν χώρα πρέπει να φτιάξουμε ένα απόθεμα για τέτοιες περιπτώσεις».

«Εγώ λέω πάντοτε ότι η κατάσταση στη Μόρια και στο Βαθύ είναι δύσκολη, οριακή. Και δε θα έκανα σοβαρή κουβέντα επί των λέξεων, αν κάποιος μου έλεγε ότι είναι κακή. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε ν’ αποφορτίσουμε, πώς μπορούμε να πάρουμε μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2.000 ανθρώπους από τη Σάμο, πώς μπορούμε να στήσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας».

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com