AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Ιαν 2013

Γιορτάζει την Πέμπτη ο Άγιος Αντώνιος στο Καρλόβασι

Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου

Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου μέσα στην ομώνυμη σπηλιά, λίγο έξω απο το Παλαιό Καρλόβασι, εορτάζει την Πέμπτη. Αύριο, παραμονή της εορτής, στις 15.30, θα ψαλεί δοξολογία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά.

Ένα δρομάκι που ξεκινάει από την πλατεία του Παλαιού Καρλοβάσου οδηγεί σε ένα χαρακτηριστικό μονοπάτι με θέα τη θάλασσα. Φτάνει, μετά από δέκα λεπτά δρόμο, στη σπηλιά του Αγίου Αντωνίου, συνεχίζεται και καταλήγει στο Ποτάμι απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η εν λόγω σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 145 μέτρων κι έχει διαστάσεις περίπου 50Χ30 μέτρα. Η είσοδός της προστατεύεται από τα κλαδιά του πουρναριού, του πεύκου, της χαρουπιάς και της αγριελιάς.

Μέσα στη μία αίθουσα της σπηλιάς είναι κτισμένο το σύγχρονο αυτό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.  Ο σταλαγμιτικός διάκοσμος στα πλάγια και στην οροφή του σπηλαίου αποτελεί για αυτό ένα φυσικό σκαλιστό τέμπλο με παραστάσεις Αγίων στους τοίχους και στον τρούλο. Αριστερά και πλάγια υπάρχει και άλλη αίθουσα με σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Ακόμα πιο αριστερά, ένα βάραθρο, άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει τους εξερευνητές...

Πηγή: Slow Food Samos