AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Ιαν 2013

H Επιτροπή Αγώνα για τις συγκοινωνίες καταγγέλει την απομόνωση της Σάμου


Την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές που αποδρομολόγησαν το πλοίο «Θεόφιλος» και απέλυσαν τους ναυτεργάτες καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Σάμου για τις συγκοινωνίες, τονίζοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει μερική απομόνωση της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και εφοπλιστές που έχουν μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, μέσω του εκβιασμού της απομόνωσης, σε χώρο εκμετάλλευσης των νησιωτών και ναυτεργατών. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης δρομολογούν και αποδρομολογούν πλοία και απολύουν ναυτεργάτες, όποτε τα συμφέροντά τους το επιβάλλουν.

Η εταιρεία ΝΕΛ έβγαλε από το δρομολόγιο το πλοίο "Θεόφιλος" και απέλυσε τους ναυτεργάτες, σημειωτέον ότι η ΝΕΛ τους οφείλει μισθούς ακόμα και 6 μηνών. Η ίδια εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα για την αποδρομολόγηση των πλοίων "Ταξιάρχης" και "European Express".

Η αποδρομολόγηση των πλοίων πρακτικά σημαίνει ότι τα νησιά μας Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι καταδικάζονται σε μερική απομόνωση.

Η συγκυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου "Για την Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις" καταργεί τη δεκάμηνη δρομολόγηση και επάνδρωση των συμβατικών πλοίων και την 7μηνη των ταχύπλοων. Οι εταιρείες μόνες τους πλέον θα αποφασίζουν για το πότε και πόσο καιρό θα έχουν πλοία τα νησιά μας. Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων και σκαφών αναψυχής και προχωράει στη διάλυση των οργανικών συνθέσεων από ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα.

Προχωράει στην παραχώρηση των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο, εκχωρώντας τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αλλά και τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύοντας τα ναυτεργατικά–εργατικά δικαιώματα, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων της χώρας μας.

Τους επισημαίνουμε ότι τα πλοία τους και τα λιμάνια είναι χτισμένα με δικά μας λεφτά, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, από τις φοροαπαλλαγές, είναι χτισμένα και κινούνται από εργάτες με φτηνά μεροκάματα, δημιουργώντας στους εφοπλιστές υπερκέρδη, αλλά και από την εκμετάλλευση των νησιωτών με τα πανάκριβα εισιτήρια που τους πληρώνουμε.

Με αυτό το σκεπτικό διεκδικούμε την κοινωνικοποίηση των πλοίων και τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου οργανισμού συγκοινωνιών έχοντας στην κατοχή του ακόμα τα λιμάνια, αεροδρόμια και ναυπηγεία
».

Πηγή: 902.gr