AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Μαρ 2013

Τα... τσούζουν και φουμάρουν αρκετοί μαθητές στη Σάμο


Αυξημένη κατανάλωση καπνού και οινοπνευματωδών από τους μαθητές του Νομού Σάμου (ηλικίας 13-19) διαπιστώθηκε σε έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση στη Σάμο.

Πάντως οι ίδιοι μαθητές εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών συγκριτικά με τον πανελλαδικό μέσο όρο για παιδιά της ηλικίας τους.
 
Στην έρευνα συμμετείχαν 666 μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών: 380 αγόρια (57,1%) και 286 κορίτσια (42,9%) από το Νομό Σάμου.

Τα θέματα της έρευνας σχετίζονται με τη χρήση από τους μαθητές νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, δηλαδή καπνού και οινοπνευματωδών ή παράνομων: κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB, εισπνεόμενες ουσίες (κόλλα, βενζίνη) και ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ) σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Νομού Σάμου "ΦΑΡΟΣ"  και την επιχορήγηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) του 2011 με τυχαίο δείγμα 16 σχολικών μονάδων από όλο το Νομό Σάμου: 8 Γυμνάσια και 8 Λύκεια/ΕΠΑΛ. 


Τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας:

Σε επίπεδο περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα ποσοστά των μαθητών του Νομού Σάμου δε διαφέρουν σημαντικά σε καμία από τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τα αντίστοιχα των νομών Λέσβου και Χίου. Συγκριτικά με το εθνικό δείγμα, στο Νομό Σάμου καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά μαθητών που κάπνισαν τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα, κατανάλωσαν οινοπνευματώδη ποτά ουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα και έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ. Επίσης, περισσότεροι μαθητές στο Νομό Σάμου, συγκριτικά με το σύνολο των μαθητών της χώρας, έχουν μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή τους. 

Αντίθετα, χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των μαθητών 15-19 ετών στο Νομό Σάμου που έκαναν χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, όπως επίσης και εκείνων που έκαναν πρόσφατα χρήση κάνναβης (τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα). Τέλος, τα ποσοστά του Νομού Σάμου κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα ποσοστά του εθνικού δείγματος σε σχέση με τη χρήση εισπνεόμενων ουσιών, ηρεμιστικών/υπνωτικών και έκσταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νομός Σάμου κατατάσσεται: στη 2η θέση με το υψηλότερο ποσοστό της χώρας στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών στους μαθητές 15-19 ετών, στην 5η θέση αναφορικά με το κάπνισμα (≥1 φορά το μήνα, καθημερινά) και στην 8η υψηλότερη θέση στη μέθη (τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή). Εντούτοις, ο νομός βρίσκεται στην τελευταία θέση με το χαμηλότερο ποσοστό της χώρας στη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού και στην 7η θέση στη χρήση έκσταση.

Δείτε την αναρτημένη στον ιστότοπο του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας: