AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Μαρ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το όνομα "Samos" από τη Δανία μέχρι το Εκουαδόρ!

Φυλλάδιο του εστιατορίου "Samos" στο Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ!

Η Σάμος φαίνεται ότι εμπνέει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων σε διάφορες γωνιές του κόσμου, καθώς οι ονομασίες "Πυθαγόρας" ή "Κοκκάρι", αλλά κυρίως το ίδιο το όνομα του νησιού, έχουν δοθεί σε ουκ ολίγα εστιατόρια τα οποία απέχουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το νησί!

Ας ξεκινήσουμε το "ταξίδι" για να δούμε μερικά από αυτά!

Σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας υπάρχουν, για παράδειγμα, εστιατόρια με το όνομα "Samos" και πιο συγκεκριμένα:

- Στο Νοϊμίνστερ (Neumünster)

Το εστιατόριο Samos στο Neumünster της Γερμανίας

Διακοσμητική βάρκα στο εστιατόριο "Samos", στο Bad Schwartau της Γερμανίας

Εκτός από αυτά υπάρχουν και ψησταριές στη Γερμανία ονόματι "Samos Grill", η πρώτη στο Μέπεν (Meppen) και η δεύτερη στο Λίνγκεν (Lingen). Και στις δύο μπορεί κανείς μεταξύ άλλων να βρει ή να παραγγείλει για το σπίτι σαμιώτικα κρασιά.

Η ψησταριά Samos Grill στο Lingen της Γερμανίας

Λίγο βορειότερα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, συναντάμε άλλο ένα εστιατόριο με το όνομα "Samos". Στην ιστοσελίδα του, η φωτογραφία από το πανέμορφο Κοκκάρι της Σάμου, εξηγεί στο δανέζικο κοινό την προέλευση του ονόματος του εστιατορίου.

Η Σάμος δεν θα μπορούσε να λείπει από τις Κάτω Χώρες. Στις Βρυξέλλες του Βελγίου λειτουργεί το εστιατόριο "Πυθαγόρας" με προφανή αναφορά στο όνομα του Σάμιου φιλόσοφου και μαθηματικού της αρχαιότητας, ενώ στο φόντο της ιστοσελίδας του ξεχωρίζει η μορφή του Πυθαγόρα και το σχέδιο του Πυθαγόρειου Θεωρήματος.

Στην Ολλανδία, μια χώρα με πολλούς φίλους της Σάμου, λειτουργεί το εστιατόριο "Samos" στην πόλη Σίνταμ (Schiedam). Το σαμιώτικο κρασί θα το βρει κανείς και στον ηλεκτρονικό κατάλογο του εστιατορίου.

Η μεγάλη αίθουσά του το κάνει κατάλληλο και για ελληνικά γλέντια, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:



Η ονομασία "Samos" έχει περάσει και στην αμερικανική ήπειρο, ενδεικτικά στη Βαλτιμόρη, όπου λειτουργεί το επιτυχημένο Samos Restaurant αλλά και το "αδερφάκι" του, το Samos Greek Island Grill.

Άποψη του "Samos Restaurant" στην Βαλτιμόρη των Η.Π.Α.

Αλλά και στο δυτικό άκρο των Η.Π.Α., στο Σαν Φρανσίσκο, λειτουργεί το βραβευμένο εστιατόριο "Kokkari", το οποίο, όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του, πήρε το όνομά του από το γραφικό χωριό της βόρειας Σάμου.

Μία από τις αίθουσες του εστιατορίου "Kokkari" στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.

Αυτό δεν είναι όμως το πιο μακρινό μέρος στο οποίο υπάρχει εστιατόριο με το όνομα "Samos". Ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ παραγγέλνουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά σε πακέτα από το εστιατόριο "Samos"!

Φυλλάδιο του εστιατορίου "Samos" στο Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ!

Εκτός από τα παραπάνω, πολλά ακόμα εστιατόρια με το όνομα "Samos" είναι καταχωρημένα σε ιστοσελίδες εύρεσης εστιατορίων στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Η.Π.Α.