AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Μαρ 2014

Από τις 20 έως 28 Σεπτεμβρίου το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "AegeanDocs"


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "AegeanDocs" θα διεξαχθεί φέτος από τις 20 έως 28 Σεπτεμβρίου, με προβολές σε αίθουσες όλων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, καθώς θα περιλαμβάνει 65 ταινίες ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το φεστιβάλ εγκαινιάζει από φέτος τη συνεργασία του με δύο μεγάλα διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διεξάγονται στο εξωτερικό: Το Sheffield Doc/Fest που διοργανώνεται στο Σέφιλντ της Αγγλίας και το Dok Leipzig, που γίνεται στη Λειψία της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι "μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs τον Δεκέμβριο 2013, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Φεστιβάλ καθίσταται πλέον θεσμός. Το 2ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθούν οι Έλληνες και οι ξένοι δημιουργοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε όλα τα νησιά, χάρη στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω απευθείας μετάδοσης και σύνδεσης.

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται και σε ημέρες και σε αριθμό ταινιών και από τις τέσσερις ημέρες του Δεκεμβρίου προχωρούμε τώρα στις εννέα και από τις 25 ταινίες στις 65, καθώς και από τις έξι την προηγούμενη φορά αίθουσες του Φεστιβάλ σε 18.

Επιλέξαμε την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ώστε το Φεστιβάλ με την διεθνή φυσιογνωμία που αποκτά να συμβάλλει όχι μόνο στην ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του πληθυσμού των νησιών μας αλλά και να αποτελέσει ένα πρόσθετο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στα νησιά μας.

Επίσης όπως είχαμε προαναγγείλει πέρυσι, το Φεστιβάλ και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργανώνουν δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσης και παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων των νησιών μας. Στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της παιδείας των νέων μας. Είναι επίσης και η παρακίνηση να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, έτσι ώστε οι νέοι μας και οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τον θεσμό και να τον νοιώσουν πραγματικά δικό τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα των σεμιναρίων, έχει τίτλο "Φτιάξε την δική σου ταινία".

Είμαι υπερήφανος επίσης να σας ανακοινώσω ότι η προηγούμενη διοργάνωση που είχε προϋπολογισμό 30.000 ευρώ έγινε τελικά με μόλις 26.000 ευρώ. Έτσι αποφασίσαμε τα χρήματα που περίσσεψαν θα δοθούν ως βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ιστορικού ντοκιμαντέρ στο 2ο μας Φεστιβάλ. Τα βραβεία αυτά, έστω και μικρά, αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο συμμετοχής καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Γι΄ αυτό το λόγο θα καλωσορίσουμε κάθε προσφορά από ιδιωτικού φορείς, ντόπιους αλλά και εθνικής εμβέλειας, ώστε να καθιερωθούν πρόσθετα βραβεία έτσι ώστε τουλάχιστον τα τρία μεγάλα νησιά μας να απονέμουν το δικό τους Βραβείο Κοινού.

Θέλω να ευχαριστήσω τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και τους δικούς μας, εδώ της Περιφέρειας, που προέβαλαν δωρεάν το τηλεοπτικό σποτ του πρώτου Φεστιβάλ και τις ενημερωτικές εκπομπές. Κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε και στη δεύτερη διοργάνωση να τους έχουμε στο πλευρό μας, έτσι ώστε από τις αρχές του Ιουνίου ως και τις μέρες του Φεστιβάλ, η μετάδοση του σποτ του Φεστιβάλ να συμβάλλει στην καθιέρωση του ιδιαίτερου brand name των νησιών μας και για τον πολιτισμό αλλά και για τον τουρισμό
".

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Κώστας Σπυρόπουλος από τη μεριά του, υποστήριξε:

"Το Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs ενισχύει την πανευρωπαϊκή φυσιογνωμία του με τη συνεργασία του με δύο εκ των μεγαλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης: το Sheffield Doc/Fest και το Dok Leipzig. Το Dok Leipzig Φεστιβάλ της Λειψίας χαρακτηριστικά θα προτείνει κάθε χρόνο τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που δημιουργούνται με τη χρήση Animation – τρισδιάστατα κινουμένων σχεδίων. Αυτή τη συλλογή οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων θα μπορούν να την δουν μόνο στη Λειψία και στο Αιγαίο.

Το Φεστιβάλ του Σέφιλντ τώρα θα προτείνει μια συλλογή από τις καλύτερες δημιουργίες Βρετανών καλλιτεχνών, ενώ με την συνεργασία με το Goethe Institute και το French Institute θα έχουμε την δυνατότητα να φιλοξενούμε ταινίες γερμανικής και γαλλικής παραγωγής.

Για την τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ και την διάδοσή του παντού προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην αναβάθμιση του website www.aegeandocs.gr και στα αγγλικά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την υποστήριξή τους στην πρώτη διοργάνωση του AegeanDocs και ελπίζουμε να τους έχουμε μαζί μας και στη δεύτερη.

Στο τέλος Μαρτίου θα δημοσιευθεί η διεθνής πρόσκληση συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ιστορικού ντοκιμαντέρ. Αυτά τα βραβεία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στο πρόγραμμα όμως του φεστιβάλ και εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας θα προβάλλονται όλα τα ντοκιμαντέρ με έμφαση στα ντοκιμαντέρ του δημιουργών – Creative documentary. Θα έχουμε επίσης αφιερώματα εκτός από τα ντοκιμαντέρ με animation και στα διαδραστικά ντοκιμαντέρ interactive documentaries που αποτελούν την τελευταία λέξη στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης και είναι ένας ακόμα πρόσθετος πόλος έλξης του νεανικού κοινού, της γενιάς της τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, "Φτιάξε τη δική σου ταινία" , αποτελεί μέρος του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, το οποίο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στη Σάμο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το 2014 το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί φέτος στην Λέσβο και του χρόνου σε άλλα νησιά. Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 ετών και άνω, σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στους συμμετέχοντες θα διατεθεί τεχνικός εξοπλισμός στον οποίο θα εκπαιδευτούν.
 
Στόχος του προγράμματος είναι δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ από νέους και η προβολή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν:

-το πρώτο στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2014, το τρίτο στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου και

- Ενδιάμεσα για διοργανωθεί ένα ακόμη 3μερο σεμινάριο σε ημερομηνίες που θα ορισθούν με βάση τις ανάγκες των παραγωγών και τη διαθεσιμότητα των νέων δημιουργών.

Όμως και κάθε άλλη ανεξάρτητη δημιουργία-παραγωγή από όλα τα νησιά θα είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει στο φεστιβάλ
".

Δείτε την αναλυτική συνέντευξη τύπου των κ. κ. Γιακαλή και Σπυρόπουλου για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "AegeanDocs":