AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιαν 2015

Επί τάπητος τα έργα ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου


Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Σάμου, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στην παραλιακή και την αποκατάσταση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού Βαθέος.

Στην συνάντηση, η οποία έγινε και με τη συμμετοχή της Τοπικής Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. Σάμου, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βάσως Τροβά, υπό την επίβλεψη της οποίας εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική  μελέτη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, συζητήθηκαν τεχνικής φύσεως θέματα που άπτονται της κατασκευής του έργου και έγινε και μία πρώτη ποιοτική αποτίμηση του ήδη κατασκευασθέντος τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Παράρτημα Σάμου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) γνωστοποίησε τις επισημάνσεις της κ. Τροβά περί ελλείψεων στο έργο ανάπλασης της παραλιακής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε κοινά αποδεκτό ότι τα όποια προβλήματα δεν έγκεινται τόσο στη χρήση των  συγκεκριμένων υλικών (γρανίτη και γαρμπιλομωσαϊκού), όσο στον τρόπο και στην ποιότητα εκτέλεσης των εργασιών και του τελικού παραδοτέου έργου.

Η κ. Τροβά εξήγησε ότι ο τρόπος τοποθέτησης των κυβολίθων (γρανίτη) υπαγορεύθηκε από την κατασκευή του λιμενικού έργου, εξαιτίας του οποίου η τοποθέτησή τους γίνεται επί τσιμέντινης επιφάνειας, η οποία έχει διαστρωθεί με άμμο θαλάσσης, ενώ οι αρμοί μεταξύ των κυβολίθων στεγανοποιούνται με τη χρήση ειδικού υλικού, αφού δεν είναι εφικτή η απορρόφηση των επιφανειακών υδάτων.

Επίσης, η  κ. Τροβά εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την εικόνα που  παρουσιάζει το γαρμπιλομωσαϊκό, το οποίο θεωρείται ως "εύκολη" κατασκευή, αφού από πλευράς τεχνογνωσίας δεν είναι κάτι νέο και η κατασκευή παρόμοιων δαπέδων και μάλιστα σε μεγάλες επιφάνειες είναι κάτι που συναντάται ευρέως στη χώρα.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η δυνατότητα αλλαγής των χρησιμοποιούμενων υλικών, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται, μετά τη δημοπράτηση και την ανάδειξη αναδόχου ενός έργου και συνεπώς  θα υπήρχε πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των δαπανών αυτών, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνευτεί η πορεία και η ολοκλήρωση του έργου, αλλά εκείνο το οποίο απαιτείται είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των εκτελούμενων εργασιών, μέσω της εντατικοποίησης της επίβλεψης, καθώς και των ποιοτικών ελέγχων.

Όσον αφορά στις επικείμενες εργασίες στο παραλιακό μέτωπο και με δεδομένη την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις ήδη εκτελεσθείσες εργασίες, η κ. Τροβά επέστησε την προσοχή στην κατασκευή των ζαρντινιέρων, η οποία απαιτεί την κατασκευή μεταλλικών καλουπιών ώστε να διασφαλιστεί η ομοιομορφία τους σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου. Συμφώνησε με τη σκοπιμότητα κατασκευής ενός ολοκληρωμένου τμήματος-πιλότου και δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να έρθει επιτόπου στο έργο για να το ελέγξει, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, και εν συνεχεία, και αφού γίνουν οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις να συνεχιστεί η ολοκλήρωση των εργασιών.

Όλοι οι συμμετέχοντες συντάχθηκαν με την άποψη ότι ορισμένα τμήματα του έργου θα πρέπει να αποξηλωθούν και να επανακατασκευαστούν, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στην επίβλεψη και παραλαβή των εφεξής εκτελούμενων εργασιών.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν και παραμένει ότι οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες θα υλοποιηθούν ακόμη και εις βάρος των ίδιων πόρων του Δήμου.

Παράλληλα, ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία να εξετάσει και να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εναλλακτικούς τρόπους για την επίλυση του προβλήματος με τη στάθμευση των οχημάτων και να δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη εκπονηθεί και υλοποιηθεί με την έναρξη κατασκευής του έργου.

Στα θετικά της συνάντησης, τέλος, θα πρέπει να καταγραφεί ότι κοινός τόπος και πρόθεση όλων των συμμετεχόντων είναι η διασφάλιση ενός ποιοτικού και καλαίσθητου για την πόλη αποτελέσματος.

"Αυτή η συστράτευση των φορέων της τοπικής μας κοινωνίας είναι ένα ζητούμενο από τη Δημοτική Αρχή, και είναι κάτι το οποίο επιδιώκεται συνεχώς, τόσο σαν επιλογή, όσο και σαν αναγκαιότητα" αναφέρει σχετικά ο Δήμος Σάμου.