AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιαν 2015

Κοινωνία Ενεργών Πολιτών: "Όχι στην απόρριψη επικίνδυνων τοξικών υλικών!"


Συνέχεια στο θέμα που o ίδιος έφερε στη δημοσιότητα δίνει ο πρόεδρος της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών, Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος. Κατήγγειλε προ ημερών ότι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λαμπτήρες φθορισμού βρίσκονται πετάμενοι στη Μαυρογένειο Σχολή, στη Σάμο. Τώρα επανέρχεται καθώς διαπίστωσε ότι τα τοξικά αυτά υλικά απομακρύνθηκαν μεν από το σημείο, ωστόσο εγκαταλείφθηκαν αλλού ανεξέλεγκτα. Στο θέμα πήρε θέση και η δημοτική παράταξη ΑΚΙΣ, του Αντώνη Σίμου.

Σύμφωνα με την αρχική καταγγελία του κ. Αγγελετόπουλου, τον περασμένο Δεκέμβριο η εικόνα έξω από τη Μαυρογένειο Σχολή στο Βαθύ ήταν αυτός ο σκουπιδότοπος!




Τώρα, με το νέο έτος, οι επικίνδυνοι αυτοί λαμπτήρες μαζεύτηκαν από τη Μαυρογένειο από ανατρεπόμενο φορτηγό του Δήμου, αλλά πετάχτηκαν αλλού, σε χώρο έξω από τον υπάρχοντα Χ.Υ.Τ.Α. Σάμου! "Ο χώρος είναι εκτός Χ.Υ.Τ.Α., ανεξέλεγκτα απορρίπτονται υλικά από τα οχήματα,με ανατροπή της καρότσας τους και δεν αποθηκεύονται σε ασφαλείς κάδους, όπως προβλέπει η νομοθεσία", υποστηρίζει ο κ. Αγγελετόπουλος.
 





Πριν ακόμα γίνει γνωστή η εναπόθεση των λαμπτήρων αυτών σε άλλη περιοχή, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, επικεφαλής της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ), είχε ήδη πάρει θέση στις εικόνες που αντίκρισε. Ζητούσε από τους υπευθύνους του Δήμου να δώσουν άμεσα λύση και να τους απομακρύνουν, εξηγώντας πόσο επικίνδυνα είναι τα υλικά αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Σίμο, "η ΑΚΙΣ, ως δημοτική παράταξη, έχει ηθική υποχρέωση να ρωτήσει δημόσια τους υπευθύνους:

Γνωρίζετε εσείς οι εκλεγμένοι και τοποθετημένοι σε θέσεις ευθύνης στον Δήμο Σάμου ότι οι λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν περίπλοκες ηλεκτρονικές διατάξεις και υδράργυρο και πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης;

Γνωρίζετε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού μετά από πιθανή θραύση τους απελευθερώνουν τον υδράργυρο με τη μορφή αναθυμιάσεων και στερεών υπολειμμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται τόσο ο αέρας, όσο και το έδαφος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών;

Γιατί δεν έχετε λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής από πιθανή μόλυνση υδραργύρου;

Γιατί επί χρόνια (πρώην και νυν υπεύθυνοι) δεσμεύετε με υλικά προς ανακύκλωση έναν καλαίσθητο χώρο, εντός του οποίου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, το νεοκλασικό κτίριο της Σχολής, η έδρα της φιλαρμονικής 'Βαθύλλος',η σχολή νοσοκόμων, τα γραφεία του Συλλόγου Πολυτέκνων και το 3οΝηπιαγωγείο Σάμου;"

"Τις απαντήσεις οφείλετε να τις δώσετε στον σαμιακό λαό, προβαίνοντας άμεσα στη διευθέτηση του θέματος και στην οριστική αποκατάσταση του χώρου
", ανέφερε σχετικά η ΑΚΙΣ.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΑΚΙΣ ζητά να μάθει από τους υπεύθυνους του Δήμου "τι εντολές δόθηκαν στους υπαλλήλους, διότι το δεύτερον κακό μείζον του πρώτου χαρακτηρίζεται".