AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Μαρ 2015

Σίμος: "Να αποκατασταθεί η νομιμότητα με τις οφειλές δημοτικών συμβούλων"


Εμμένει ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ), δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, στον ισχυρισμό του ότι υπάρχει ασυμβίβαστο για δύο δημοτικούς συμβούλους, επτά προέδρους και πέντε συμβούλους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Σάμου, εξαιτίας οφειλών τους προς τον Δήμο. Το θέμα αυτό προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σίμο, το συγκεκριμένο ζήτημα, "εκτός της νομικής του υφής, αποτελεί και μείζον ηθικό ζήτημα, ιδιαίτερα σήμερα που οι συμπολίτες μας μόλις και μετά βίας ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις".

Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σίμος, "στις 9-7-2014 η προηγούμενη δημοτική αρχή απέστειλε στους εκλεγμένους αιρετούς συστημένη επιστολή και τους ενημέρωσε για την υποχρέωση που είχαν εκ του νόμου να εξοφλήσουν μέχρι στις 1-9-2014 (ημέρα εγκατάστασης της νέας δημοτικής αρχής) τις οποιεσδήποτε οφειλές τους προς το Δήμο.

Η ΑΚΙΣ στις 8-9-2014, στα πλαίσια των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως εάν πράγματι είχε τακτοποιηθεί από όλους τους εκλεγμένους το θέμα των οφειλών τους. Η απάντηση, παρότι ο νόμος καθορίζει ότι πρέπει να δίδεται σε ένα μήνα, δόθηκε μετά από πέντε ολόκληρους μήνες.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2015 και μετά από τις κατ' επανάληψη οχλήσεις μας προς τον κ. Δήμαρχο και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, κληθήκαμε για προφορική ενημέρωση επί του ερωτήματός μας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού μας αναγνώσθηκαν μόνο 6 ονόματα οφειλετών και το σπουδαιότερο, μας απαγορεύτηκε το δικαίωμα να λάβουμε επίσημα γνώση επί των στοιχείων αυτών.

Το θέμα το φέραμε στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2015 του Δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ παραδέχτηκε ενώπιον όλων των παρευρισκομένων ότι και ο ίδιος συμπεριλαμβάνεται στους οφειλέτες του Δήμου.

Στις 3-2-2015 ζητήσαμε εγγράφως να συμπεριληφθούν στο αίτημά μας όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και άτομα-μέλη εταιρικών επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς τον Δήμο. Επί των στοιχείων αυτών δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση, παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει δώσει γι' αυτό έγγραφη εντολή στο Δήμο.                  

Μετά από τα τελευταία γεγονότα, κληθήκαμε στις 9-2-2014 στο Δήμο και μετά από πέντε ολόκληρους μήνες, παραλάβαμε επίσημη κατάσταση, με ημερομηνία έκδοσης 3-2-2015, στην οποία υπάρχουν τα στοιχεία 13 οφειλετών.

Στις 16-2-2015 υποβάλαμε έγγραφο αίτημα στον κ. Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν απέναντι στον σαμιακό λαό και να τακτοποιήσει άμεσα το θέμα των εκλεγμένων οφειλετών. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε προς γνώση του κ. Υπουργού Εσωτερικών και του κ. Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Στις 19-2-2015 το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λόγω αρμοδιότητας, να προβεί σε ενέργειες επί του υπόψη θέματος, γνωρίζοντας σε μας ταυτόχρονα ότι η διαπίστωση ασυμβιβάστου αποτελεί αντικείμενο δικαστικής απόφασης.

Στις 26-2-15 και μετά τη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα των οφειλών, ο Δήμος Σάμου δια χειρός Προέδρου του Δ.Σ εξέδωσε Δελτίο Τύπου επί του θέματος. Το δελτίο είχε επισυναπτόμενο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία έκδοσης 2-12-2014, που απαντούσε σε ερώτημα κάποιας κυρίας Διαμαντοπούλου Σταματικής στη διεύθυνση: «Βουκουρεστίου 16, Αθήνα» και όχι σε ερώτημα του Δήμου. Το έγγραφο αυτό, που παρέμεινε κρυφό για περισσότερο από δύο μήνες, εξέφραζε άποψη επί των εννοιών της 'εξόφλησης' και της 'ρύθμισης' των οφειλών του συγκεκριμένου νόμου. Επίσης στο συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε υπεύθυνα ότι πρόκειται για ένα θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο, παρότι αμέσως παρακάτω αναφερόταν σε 12 τοπικούς και σε 2 δημοτικούς συμβούλους με οφειλές προς το Δήμο. Ο πρόεδρος στην ουσία επισημοποίησε το θέμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για 14 συνολικά οφειλέτες και όχι για 13 που εμείς γνωρίζαμε επίσημα μέχρι τότε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα στοιχεία, την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα εγκατάστασης της νέας δημοτικής αρχής, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο δημοτικοί σύμβουλοι, επτά πρόεδροι και πέντε σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Οι έντεκα από τους δεκατέσσερις συνολικά οφειλέτες (μετά και την πρόσφατη αποκάλυψη του Προέδρου του Δ.Σ περί 14ου οφειλέτη), ανήκουν στην παράταξη του νυν Δημάρχου, του κ. Αγγελόπουλου και οι υπόλοιποι τρεις στην παράταξη του τέως Δημάρχου, του κ. Θάνου. Επίσης, οι 10 εξ αυτών όχι απλά δεν είχαν την 1-9-14 εξοφλήσει τις οφειλές τους, όπως ορίζει ρητά ο νόμος, αλλά ούτε καν είχαν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Επειδή όπως καταλάβατε η αποσιώπηση για πέντε ολόκληρους μήνες του θέματος των οφειλών από τον κ. Δήμαρχο Σάμου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επειδή σήμερα υπάρχει ζήτημα ασυμβιβάστου ένεκα οφειλών, άρα και θέμα παράτυπης σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβουλίων αρκετών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Επειδή το ασυμβίβαστο είναι υπαρκτό και όχι 'ουσιαστικά ανύπαρκτο', όπως βιάστηκε να δηλώσει ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. Επειδή το ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι αντικείμενο δικαστικής απόφασης, η οποία και θα οδηγήσει στην  έκπτωση ή όχι των αιρετών που δεν είχαν εξοφλήσει με την 1-9-2014 τις οφειλές τους στο Δήμο. Για τους λόγους αυτούς καλούμε:

Τον κ. Δήμαρχο Σάμου να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να προβεί ο ίδιος προσωπικά, ως έγκριτος νομικός, στις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας
".