AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Ιουν 2018

Υπουργείο Εσωτερικών: 3.813 οι πρόσφυγες & μετανάστες την Κυριακή στη Σάμο!

Φωτογραφία του Ν. Δραπανιώτη από άφιξη προσφύγων-μεταναστών τη Δευτέρα 25/6 στο Καρλόβασι
 
Στους 3.813 (!) έφθασε την περασμένη Κυριακή, 24 Ιουνίου, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο στη Σάμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), για την αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.
 
Ειδικότερα, την Κυριακή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του νησιού βρίσκονταν 3.564 άτομα, την ώρα που η χωρητικότητά του είναι μόλις 648 ατόμων!
 
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 249 άτομα που φιλοξενούνται σε άλλους χώρους του νησιού (από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κλπ).
 

Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σχεδόν καθημερινά.
 
Ενδεικτικά, μόνο την Κυριακή 24 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο νησί 116 άτομα σε τρία διαφορετικά περιστατικά, την περασμένη Παρασκευή άλλα 46, την Πέμπτη 37, ενώ τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 48.
 
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δίνει μικρότερους αριθμούς, αναφέροντας ότι στις 17 Ιουνίου στο νησί βρίσκονταν 2.582 πρόσφυγες και μετανάστες, κατά βάση από Συρία (35%), Ιράκ (25%) κι Αφγανιστάν (9%). Από αυτούς, το 22% είναι γυναίκες και το 29% παιδιά, από τα οποία περίπου 8 στα 10 είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών.
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, μόνο την εβδομάδα από 11 έως 17 Ιουνίου 2018, στη Σάμο βγήκαν παράνομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια 192 άτομα, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στο ίδιο διάστημα, από το νησί αναχώρησαν για την ενδοχώρα, κατόπιν σχετικής άδειας των Αρχών, 45 άτομα-αιτούντες άσυλο.
 

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com