AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιουν 2018

Αλ. Τσίπρας: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού


Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Τα πέντε νησιά αυτά είναι: Σάμος, Λέσβος, Χίος, Κως και Λέρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως μια "εξαιρετικά θετική εξέλιξη".

Όπως τόνισε είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. "Είχα θέσει ανάγκη να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, στο βάρος που σηκώνουν".

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, "χθες καταλήξαμε στον τρόπο, που θα γίνει η αναστολή. Στις τεχνικές λεπτομέρειες και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα εφαρμοστεί άμεσα".

"Η αναστολή θα αναιρεί την άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ήταν δίκαιη επιλογή και έγινε πράξη" υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς για το διάστημα το οποίο δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ο πρωθυπουργός ανάφερε: "για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ".

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Επιπλέον, την ενημέρωσε για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Ναυτεμπορική

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com