AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιουν 2018

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την επίσκεψη του υπουργού υγείας στο νησί


Την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Σάμο σχολιάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Οι υπεύθυνοι του Ε.Κ.Σ αναφέρουν για την επίσκεψη τα εξής:

"Μάλλον ο υπουργός Υγείας δεν θέλει να δει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουμε στα νησιά μας και απλά πάει να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της υγείας.

Καθημερινά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει πιάσει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το συνεχίζει. Η ανάπτυξη, η έξοδος από τα μνημόνια και η κανονικότητα … που διαρκώς μας λένε όλο αυτό το διάστημα … είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες αφού δεν θα έχει κανένα όφελος για το λαό.

Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν πρόκειται να έχουμε υγεία αν δεν βάλουμε το χέρι στην τσέπη … αφού οι όποιες παροχές-προσλήψεις κλπ θα στηριχθούν στις «αντοχές της οικονομίας», πράγμα που σημαίνει και άλλα βάρη, αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές κοινωνικών παροχών, μισθών και συντάξεων με γνώμονα να αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες.

Στην χθεσινή κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου, η οποία είχε αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου και άλλοι φορείς ήταν εκεί. 

Η Διοίκηση του ΕΚΣ κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα με τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό, άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στο νησί και το Νομό, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας στο τεράστιο πρόβλημα της υγείας.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις και επαρκή εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα τώρα που ο πληθυσμός των νησιών μας υπερδιπλασιάζεται με τον τουρισμό, αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που με ευθύνη της έχει εγκλωβίσει εδώ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τα σωματεία και τους φορείς, όλο το λαό των νησιών μας να βάλουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους το μέτωπο της Υγείας".

Δείτε στη συνέχεια τα κείμενα θέσεων που κατέθεσαν τόσο το Ε.Κ.Σ. όσο και τα Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου στον υπουργό Υγείας.

Εργατικό Κέντρο Σάμου:

"ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας στα νησιά μας, εδώ και χρόνια, συνεχώς χειροτερεύουν. Όλες οι δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΠΕΔΥ), λόγω της μη επαρκούς και διαρκώς μειωμένης χρηματοδότησης, είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του νομού μας. Οι ανάγκες αυτές πολλαπλασιάζονται, τώρα το καλοκαίρι, με τις δεκάδες χιλιάδες τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας, αλλά και με το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, όπου διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από περίθαλψη.  

Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό-τεχνικό προσωπικό και πολλές φορές σε αναλώσιμα. Ελλείψεις σε σύγχρονα μηχανήματα και άλλα που υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνονται καθημερινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού μας, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν σε άλλες δομές υγείας είτε στα νησιά μας (ιδιωτικά ιατρεία), είτε στην Αθήνα και αλλού. 
Το μόνιμο κυβερνητικό μοτίβο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και την ίδια στιγμή να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει. Η πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ενάντια στην υγεία του λαού. Στο βωμό του κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της υγείας και του φάρμακου, θυσιάζονται οι ανάγκες και η ζωή του λαού μας. 

Η υγεία είναι δικαίωμα και δεν είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε κυβερνητική παροχή. Φτάνουν πια οι ανθρώπινες ζωές που έχουμε θρηνήσει εξ αιτίας αυτής της κατάστασης. Φτάνουν και οι παρήγορες υποσχέσεις για λύσεις που έχουν δοθεί ξανά και ξανά.

Θέλουμε έργα, ΤΩΡΑ ! 

Απαιτούμε:

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια για όλο το λαό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

- Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου και Ικαρίας με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ και επικουρικών που εργάζονται, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του λαού των νησιών μας. 

- Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά μας με έμφαση στη πρόληψη. Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου και Ευδήλου με 24ωρη λειτουργία, πλήρη στελέχωση του Π.Ε.ΔΥ και όλων των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων με μόνιμο και ειδικευμένο γιατρό γενικής ιατρικής και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.

- Αναβάθμιση της λειτουργία του ΕΚΑΒ,  ώστε να καλύπτονται με ασφάλεια και απρόσκοπτα όλα τα επείγοντα περιστατικά και να μην μένει ποτέ με ένα ασθενοφόρο.

- Κατάργηση του χαρατσιού του 1ευρώ ανά συνταγή

- Πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσηλεία για όλο το λαό. Κατάργηση κάθε συμμετοχής σε ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, μετανάστες

- Κρατική μέριμνα για πλήρη κάλυψη φαρμάκων τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα φαρμακεία. Δημιουργία κρατικού φορέα φαρμάκου που θα λύσει οριστικά το ζήτημα. 

- Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Να προσληφθεί άμεσα γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά και να χαρακτηρισθούν οι χώροι των νοσοκομείων ως χώροι ανθυγιεινής εργασίας.

- Δημιουργία ιατρείου μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Σάμο".

Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου:

"κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την επίσκεψή σας στο ακριτικό, ταλαιπωρημένο και ξεχασμένο νησί μας, θέλουμε να σας εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της Σάμου.

1) Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου υπάρχουν ελλείψεις διοικητικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού και ας γράφετε στον τοπικό τύπο ότι δύο ειδικότητες γιατρών για πρώτη φορά έχουν υπερκάλυψη.

Εμείς μιλάμε για ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και κατά δεύτερο λόγο για τις μονήρεις θέσεις που δεν είναι δυνατόν να καλύπτουν τις ανάγκες 365 μέρες το χρόνο.

2) Δεν υπάρχουν βασικά διαγνωστικά μηχανήματα για μαγνητικές τομογραφίες, στεφανιογραφίες, γαστροσκοπήσεις κ.α.

3) Τα ραντεβού που δίνονται στους ασθενείς υπερβαίνουν τον μήνα και σε μερικές ειδικότητες τους 3 και 4 μήνες.

4) Οι νοσηλευόμενοι με παραπεμπτικά γιατρών του νοσοκομείου μεταβαίνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα μη συμβεβλημένα και οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις. Εάν δεν έχουν τα χρήματα τότε οι εξετάσεις απλά δεν γίνονται με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς.

5) Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπολειτουργεί, όπως και τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία που είναι δίχως γιατρούς.

Όλες αυτές οι ελλείψεις μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα μέχρι σημείου να φτάνουμε και στην φυσική μας εξόντωση, αφού ένα ταξίδι στην Αθήνα θέλει 1000 ευρώ όταν έχει το εισιτήριο με αεροπλάνο 160€.

Επίσης να λάβετε υπόψιν ότι ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζετε με τον τουρισμό το καλοκαίρι και το νοσοκομείο περιθάλπει και ασθενείς από άλλα νησιά της ευρύτερης περιοχής.

Το χειρότερο απ’ όλα αυτά είναι και η καθημερινή περίθαλψη των 4000 μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στη Σάμο, με ιδιαίτερες ανάγκες περίθαλψης και χωρίς να υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη δομή υγείας στο ΚΥΤ. Το πρόσφατο κρούσμα της φυματίωσης που ταλαιπώρησε την τοπική κοινωνία (φοβούμενη ακόμα και την απλή επίσκεψη στο νοσοκομείο) και το νοσοκομείο, ανέδειξε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και την ανάγκη που υπάρχει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και εξετάσεις μέσα στο ΚΥΤ.

Οι συνταξιούχοι του νησιού ζητάμε τα αυτονόητα. Σεβασμό στα «περήφανα γηρατειά», σεβασμό στην απαίτησή μας να θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Η στοχοποίηση των συνταξιούχων με όλα αυτά, αλλά και με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τις φορολογικές επιβαρύνσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και σας καλούμε σαν υπουργό της κυβέρνησης να πάρετε μέτρα που θα αντιστρέψουν την ζοφερή, απελπιστική και τραγική κατάσταση που μας έχετε φέρει."

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com