AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιουν 2018

Χ. Καλογήρου στη Βουλή: "Πάρτε πίσω το ν/σ για το μεταφορικό ισοδύναμο!"


Ως "πρόχειρο, ασαφές, αόριστο και με κριτήρια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού" χαρακτήρισε σε επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου συμμετείχε την Τρίτη ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής την Τρίτη, μετά από πρόσκληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακρόασης φορέων και μίλησε για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου».

Η περιφερειάρχης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, αοριστία, ασάφεια, λειτουργεί με όρους δημοσιότητας και στοχεύει στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό. 

Παράλληλα, τόνισε ότι  το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αντισταθμίζει και δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε με έμφαση την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. 

«Επιμένω, και θα επιμένω πάντα. Τονίζοντας σταθερά τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. 

Η εφαρμογή του  μέτρου, του “μεταφορικού ισοδύναμου”, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών. Δεν  μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση να προβάλλεται ως αντιστάθμισμα ενός μέτρου που πλήττει ευθέως και άμεσα το εισόδημα των κατοίκων, την οικονομική δραστηριότητα, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας την προχειρότητα του νομοσχεδίου η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρατήρησε ότι παραπέμπει όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην έκδοση μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων. Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής των όποιων μέτρων, ούτε υπάρχει η προβλεπόμενη προετοιμασία σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, όπως π.χ. ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, Διαχειριστικής Αρχής και Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης. «Η μετάθεση της λύσης στο μέλλον δεν αποτελεί απάντηση στις πραγματικές ανάγκες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πρόθεση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου είναι θετική, αλλά με καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των νησιωτών».

Η Χριστιάνα Καλογήρου, επίσης, σημείωσε ότι η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο διαδικασία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων είναι ασαφής, τόσο ως προς το αντικείμενο όσο, κυρίως, και ως προς το σκέλος της αντικειμενικής δυνατότητας ανταπόκρισης ιδίως των μικρών Δήμων. 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρατήρησε, τέλος, ότι δεν μπορεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των νησιωτών που συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες τους να γίνεται αντικείμενο πρόχειρου και αναποτελεσματικού χειρισμού. «Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, ασαφές, αόριστο και με κριτήρια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. 

Πάρτε το πίσω και φέρτε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά», είπε κλείνοντας την ομιλία της.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com