AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιουν 2018

Διάλεξη του Δρ. Κ. Μερδενισιάνου στη Σάμο για τα σπήλαια της Ελλάδας

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος κατά τη διάρκεια τη διάλεξής του στα μέλη και φίλους του Ροταριανού Ομίλου Σάμου

Ομιλία με θέμα "Τα σπήλαια της Ελλάδας: Μία άγνωστη πλουτοπαραγωγική πηγή οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για τη χώρα μας" έδωσε το Σάββατο σε ξενοδοχείο του Πυθαγορείου, καλεσμένος σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Σάμου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος.

Ο ομιλητής είναι Ιατρός – Σπηλαιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Στην ομιλία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και μέλη του Ρ.Ο Σάμου, καθώς και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας, Αθανάσιος Παπαναστασόπουλος.

Μετά το πέρας της διάλεξης του καθηγητή Κ. Μερδενισιάνου, ο πρόεδρος του Ρ.Ο Σάμου, Ευγένιος Χαρδαβέλλας, ανάφερε "την σπουδαιότητα ανάδειξης αυτού του φυσικού πλούτου του τόπου μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως, καθώς και τα οφέλη από διάφορες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την εκμετάλλευση των αγαθών που προσφέρει η Σπηλαιολογία. Επίσης υποσχέθηκε πως ο Ρ.Ο. θα ενεργήσει άμεσα και ωφέλιμα και θα σταθεί αρωγός στο μεγάλο έργο του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου".

Τέλος ακολούθησε η ανταλλαγή των ροταριανών Banners των Ροταριανών Ομίλων Σάμου και Βέροιας από τους προέδρους των δύο ομίλων, οι οποίοι συμφώνησαν για την μεταξύ των Ομίλων τους άμεση συνεργασία.   

Ο Πρόεδρος του Ρ.Ο Σάμου, Ευγένιος Χαρδαβέλλας, απονέμει τιμητική πλακέτα στο Δρ. Κωνσταντίνο Μερδενισιάνο.

Ο Πρόεδρος του Ρ.Ο Σάμου Ευγένιος Χαρδαβέλλας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος, ο Αντιπρόεδρος του Ρ.Ο Σάμου, Νικόλαος Αγγελής, και η Κοσμήτωρ του Ρ.Ο Σάμου, Σταυρινού Αγλαΐα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου

Ο Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος είναι γιατρός Καρδιολόγος και Αριστούχος Διδάκτωρ Φυσικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίκουρος Καθηγητής Παλαιοπαθολογίας και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας και Επιστημονικής Σπηλαιολογίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος της Ιταλικής γλώσσας, φιλολογίας και Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας, καθώς και απόφοιτος της Εθνικής Σπηλαιολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου με μετεκπαίδευση στο Ινστιτούτο Καρστικών Ερευνών της Ποστόϊνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της Ελληνικής Σπηλαιολογίας, έχοντας από το 1964 εξερευνήσει και μελετήσει εκατοντάδες σπήλαια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ και την Αμερική.

Από το 2010 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συνεχίζοντας το έργο των αείμνηστων διάσημων ιδρυτών της, Ιωάννου και Άννας Πετροχείλου.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Πιέτρο Βανούτσι της Περούτζια Ιταλίας και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγή  δεκάδων κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ με θέματα κυρίως σπηλαιολογικά και  λαογραφικά.

Είναι επίσης:

Έφορος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδρυτής και Πρόεδρος του ιστορικής σημασίας πολιτισμικού Οργανισμού Ε.Π.Ε.ΑΝ. (Εταιρία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως).

Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βύρωνος, προσφέροντας εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Έχει κατά καιρούς λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις σχετικά με το ερευνητικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό του έργο. Συγκεκριμένα:

 - το 1967 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βερνάρδου της Μεντόνης από το Ιταλικό Κράτος για τις ανακαλύψεις σημαντικών σπηλαίων ιδίως στο Νομό Umbria  της Ιταλίας. 

- το 1981 με το Χρυσό Μετάλλιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Διόδωρο για την παραγωγή σειράς θρησκευτικών ντοκιμαντέρ γύρω από τα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

- το 1982 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Νικόλαο, για το μοναδικής θρησκευτικής σημασίας ντοκιμαντέρ γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.

- το 2016 με τον Χρυσό Ταξιάρχη των Ιπποτών του Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ανήκει από το 2012.

-  και τέλος, το 2017 με το ανώτατο παράσημο του Αργυρού Φοίνικα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για τις επί πέντε δεκαετίες συμβολή του στον ελληνικό Προσκοπισμό.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com