AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιουν 2018

"Αυτές είναι οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου"


Για μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου κάνουν λόγο σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σε αυτό. Τις περιγράφουν αναλυτικά και ζητούν άμεσες λύσεις ενάντια στην υποστελέχωσή του.
 
Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου "επανέρχεται για πολλοστή φορά και απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους, στους εργαζόμενους και στον Σαμιακό λαό για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρα στη Σάμο. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές υποβαθμίσεις της δημόσιας Υγείας, που τη θεωρούν κόστος, έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, τον παλαιωμένο ιατροτεχνολογικό, εξοπλισμό καθώς και τον Η.Μ. εξοπλισμό. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι παλιές-φθαρμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν επισκευάζονται, έχουν φέρει τους υγειονομικούς σε απόγνωση και σε εργασιακή εξουθένωση.
 
Τεράστιες είναι οι ευθύνες τις Κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που, ενώ εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, δεν έχει μεριμνήσει για τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στον χώρο φιλοξενίας. Το πρόβλημα των κρουσμάτων της φυματίωσης είναι υπαρκτό. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, όπως και η επίσκεψη από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν καθησύχασαν, ούτε τους υγειονομικούς, ούτε τους πολίτες της Σάμου. Πιστεύουμε ότι με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 2ης ΥΠΕ και του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου να γίνει ΤΩΡΑ ενημέρωση όλων των υγειονομικών και διαφώτιση του κοινού.
 
Το Νοσοκομείο δεν αντέχει να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη με το ελλιπέστατο προσωπικό στους επισκέπτες του νησιού λόγω θέρους, αλλά ούτε και στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου χρήζουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία-ΕΟΠΥΥ και το μοναδικό κέντρο Υγείας δεν είναι στελεχωμένα και κυρίως δεν λειτουργεί στελεχωμένο ιατρείο μέσα στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων.
 
Οι ασθενείς περιμένουν να εξεταστούν με ραντεβού από 3 μήνες έως και έναν χρόνο, για εξετάσεις όπως υπερηχογραφήματα, τρίπλεξ αγγείων, μαστογραφίες κ.ά. Ενώ αυτή την περίοδο δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του παθολογικού, το διαβητολογικό, το Ρευματολογικό . Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις, πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν, όπως γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ογκολόγος κ.ά.
 
Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα τμήματα (ακτινοδιαγνωστικό, ορθοπεδικό, παθολογικό, παιδιατρική, αναισθησιολογικό, αιμοδοσία, κ.ά.). Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, είναι εξουθενωμένο, χωρίς να μπορεί να λαμβάνει την κανονική άδεια και τα ρεπό, οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
 
Στο ακτινολογικό υπάρχει η απαράδεκτη κατάσταση με έναν εργαζόμενο στην πρωινή βάρδια να εξυπηρετεί τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους, τα έκτακτα περιστατικά, τον Στρατό, τους μετανάστες, και να παραβρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε αυτό χρειαστεί.
 
Μια νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα (χειρουργείο, χειρουργική κλινική και μαιευτική). Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί το πρωί με μόνο έναν νοσηλευτή, στα Τ.Ε.Π στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σ’ όλο το Νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες, στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη Διοικητική Υπηρεσία, την υποδιεύθυνση τεχνικού, καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όπως το τηλεφωνικό κέντρο στα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.ά.
 
Κατά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από τη Λέσβο στο αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης, για το Νοσοκομείο της Σάμου <<λεφτά υπάρχουν!!!>>. <<ΝΑΙ!! ΜΕΝ ΑΛΛΑ>> ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
 
Το Δημόσιο σύστημα Υγείας, οι υγειονομικοί και οι Σαμιώτες στενάζουν κάτω από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, το ελλιπές προσωπικό του ΕΚ.ΑΒ. το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί λόγω έλλειψης πληρωμάτων του. Στη Σάμο το ΕΚ.ΑΒ. δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων να επιφορτίζεται το νοσοκομείο.
 
Ο Σύλλογος των εργαζόμενων καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλο τον Σαμιακό λαό να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών, των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και των μεγαλοκλινικαρχών, την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πιστά ακολουθεί την ανθυγιεινή πολιτική των προκάτοχων της που θέλει τους εργαζόμενους εξουθενωμένους και τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για όλα αυτά που έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και την φορολογία..." αναφέρει, μεταξύ, άλλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com