AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Σεπ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αγιασμοί σχολείων της Σάμου από τον Μητροπολίτη Ευσέβιο


Ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος τέλεσε την Τρίτη τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε σχολεία της Σάμου, παρουσία των κατά τόπους αρχών. 

Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το Γυμνάσιο - Λύκειο και Δημοτικό Μαραθοκάμπου, το Γυμνάσιο Καρλοβάσου, το Λύκειο και το ΕΠΑ.Λ της πόλης της Σάμου.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των σχολείων απηύθυνε πατρικές ευχές και ευλογίες για την έναρξη των μαθημάτων, τόνισε δε πως "Η μόρφωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά για τον άνθρωπο. Για να καρποφορήσει, όμως πρέπει να συνοδεύεται από συστηματική μελέτη, σοβαρή εργασία, αλλά και καλλιέργεια της ψυχής σας" ενώ σε άλλο σημείο είπε: 

"Στην μικρή κοινωνία του Σχολείου σας, να αγωνίζεσθε, να διακρίνεστε για την φιλομάθεια, την ευγένεια, την καλοσύνη, τον ζήλο για την αναζήτηση των αληθειών, που αφορούν στην πνευματική πρόοδο του ανθρώπου".

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: 

"Η τοπική μας Εκκλησία πάντοτε θα είναι συμπαραστάτης σας και πάντοτε θα αγωνίζεται να σας προστατεύει από τις κακές και επικίνδυνες επιρροές. Κι αυτόν τον χειμώνα θα σας περιμένει στις Κατηχητικές Συνάξεις της Ενορίας σας, για να γνωρίσετε καλύτερα την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και βέβαια θα σας περιμένει στις Κυριακάτικες θείες Λειτουργίες, όπου μπορείτε να ζήσετε στιγμές παραδείσου". 

Δείτε φωτογραφίες από τις ακολουθίες των Αγιασμών που τέλεσε σήμερα σε σχολεία της Σάμου ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος!






Μηνύματα για την έναρξη της σχολικής περιόδου 2018-2019 έστειλαν ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Μήνυμα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου:

"Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι το πρώτο βήμα σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, το πιο σημαντικό εφόδιο για τη ζωή. 

Σε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια που σήμερα πρωτομπαίνουν στις τάξεις τους και, ακόμη περισσότερο, στις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ' Λυκείου, εύχομαι ολόψυχα το ταξίδι αυτό να είναι ασυννέφιαστο και ενδιαφέρον και στο τέρμα του να βρουν αυτό που περιμένουν και αξίζει στους ίδιους και στους γονείς τους που τους στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους, κάθε στιγμή. 

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!"

Μήνυμα της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου:

"Ίσως μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ευτυχείς, γιατί κάθε Σεπτέμβρη ανανεώνουμε τη δυναμική μας από τους ίδιους τους μαθητές μας. 

Έχουμε τη δυνατότητα, με αναστοχασμό, να ανασύρουμε τα εφόδια, τα προτερήματα, να παραμερίσουμε ελαττώματα, να αντλήσουμε δύναμη από τους νέους και να σταθούμε υποστηρικτικά πλάι στον/στην καθένα/καθεμιά και στο σύνολό τους. 

Πέρα από τα εγκύκλια μαθήματα ας δείξουμε το ενδιαφέρον μας στην παιδική και νεανική ψυχή, στο νέο άτομο. 

Εκτός από τις γνώσεις και τη σχολική ύλη να προσφέρουμε οτιδήποτε μπορεί να πλάσει την ευμάλακτη μαθητική ψυχή, να ανυψώσει τους νέους, να τους δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθούν κι έτσι να αποκτήσουν προσωπικότητα.  

Μπροστά μας κάθε χρόνο έχουμε μια ορμητική νεότητα, η οποία περιμένει το ενδιαφέρον μας για να μεταμορφωθεί σε έναν παλλόμενο οργανισμό. 

Οιεσδήποτε συνθήκες κι αν υπάρχουν στα σχολεία μας πρέπει να διατηρηθεί η θετική σχέση δασκάλου και μαθητή, η αμφίδρομη αγάπη, η εμπιστοσύνη κι η αμοιβαία εκτίμηση. Το σχολείο κι ο εκπαιδευτικός είναι ο μοχλός κάθε μεταβολής. 

Δεν αρκεί η εφαρμογή των νόμων, η αλλαγή ή η ανατροπή τους. Η ανθρώπινη υπόσταση, η παιδαγωγική κι επιστημονική μας κατάθεση είναι οι πρωτεύοντες δημιουργικοί παράγοντες της εκπαίδευσης.    
  
Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι, ας έχουμε κατά νου ότι στον δάσκαλο και στο σχολείο οφείλεται μεγάλο μέρος της προόδου ή αντίθετα της στασιμότητας της κοινωνίας μας. Κι όπως λέει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, για τον δάσκαλο, «εσύ είσαι ο “τυχερός”, αφού θα δουλέψεις όχι για να κάνει σημειωτόν, αλλά για να πάει μπροστά ο κόσμος».   

Εύχομαι σε όλες και όλους μια καλή σχολική χρονιά 

Υ.Σ. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχει τα στοιχεία του ιδιαίτερου χαρακτηρισμού πολύ καλή. Οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν θα συμβάλουν ιδιαιτέρως στον έγκαιρο προγραμματισμό του έργου των σχολείων. Κι αυτή ας είναι η τελευταία αναφορά, σε ένα αυτονόητο θέμα".   

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com