AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Οκτ 2018

Τα κρασιά της Σάμου στην Αθήνα στις 21/10


Στο αθηναϊκό κοινό θα παρουσιάσουν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου τα κρασιά της Σάμου και των νησιών του Αιγαίου Πελάγους οι παραγωγοί τους.

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας θα φιλοξενηθεί στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο Ζάππειο Μέγαρο), από 14:00 έως 20:00 για όλους τους οινόφιλους και από 12:00 έως 14:00 αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν από πλευράς Σάμου ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ),  το Οινοποιείο Βακάκη και η Nopera Οινοποιητική, μαζί με άλλα 26 οινοποιεία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Θα παρουσιαστούν κρασιά από 12 νησιά (Σάμο, Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο) και τα εξής 29 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα: Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας.

Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα, με λευκούς οίνους, που όντως υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών.

Ωστόσο, τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Η ευρύτερη αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται επίσης για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.

Εξάλλου, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν αυτή για τα κρασιά του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται.

Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση με τίτλο "Τα γλυκά κρασιά του Αιγαίου και οι διαφορές τους", σε ξεχωριστή αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου στις 16:00, σε ειδική γευσιγνωστική δοκιμή θα συμμετάσχουν τρία από τα εκλεκτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.
 
Η δεύτερη εκδήλωση ρίναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου θα αναλυθεί κατά πόσο υπάρχει «αρμονία στη γεύση» μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, και πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.

Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com