AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Οκτ 2018

Δ. Βίτσας: "Κλείνει το ΚΥΤ Σάμου και θα ανοίξει άλλο" στο νησί

 
"Είμαι ο πρώτος που είπα ότι στα νησιά η κατάσταση είναι από δύσκολη έως οριακή. Και έβαλα πρώτη τη Σάμο, δεύτερη τη Λέσβο και τρίτη τη Χίο" δήλωσε την Παρασκευή ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας. Όπως είπε, επιπλέον ΚΥΤ στα νησιά δεν θα δημιουργηθούν, ωστόσο στη Σάμο το υπάρχον ΚΥΤ θα κλείσει και θα φτιαχτεί άλλο.
 
Πιο αναλυτικά,την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δε θα δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΚΥΤ) στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έδωσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
 
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά, και ιδίως στη Μόρια, και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει βούληση για δημιουργία άλλων κέντρων καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμβλυνσης των προβλημάτων, ο κ. Βίτσας δήλωσε: "Δεν σκεφτόμαστε να υπάρχει και άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε στη Λέσβο είτε στα άλλα νησιά".
 
Απεναντίας, εξήγησε ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι να κλείσει το Κέντρο στη Σάμο (και να δημιουργηθεί ένα καινούριο) και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι - ωστόσο, που, όπως είπε ο υπουργός, συνδέεται μεν με τις ροές, αλλά "πρέπει να φτάσουμε στο σημείο μηδέν", "εκεί δηλαδή που θα αντιστοιχείται η δυναμικότητα του ΚΥΤ με τους ανθρώπους που θα διαμένουν σε αυτό".
 
"Προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνέχεια Κέντρα. Εκτός από τη Σάμο, όπου το Κέντρο ήταν για 700 ανθρώπους και το οποίο θα κλείσει, τα άλλα είναι αρκετά μεγάλα", εξήγησε ο κ. Βίτσας.
 
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε, πάντως, ότι η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σάμο και στη Λέσβο είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή. Παραθέτοντας τους λόγους οι οποίοι διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση, ο κ. Βίτσας είπε ότι είναι οι αυξημένες ροές του 2018 (κατά 50% περισσότερες στα νησιά το καλοκαίρι του 2018). Επίσης, το γεγονός ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς Βορρά (ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είτε μετεγκατάστασης, είτε μεταφοράς), όπως και το ότι μια σειρά προγραμματισμοί από την άνοιξη του 2018, καλύφθηκαν από τις πολύ αυξημένες ροές του Απριλίου, από τον Έβρο.
 
Στο μεταξύ, και σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM", ο Δημήτρης Βίτσας είπε:
 
"Εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτοί που έχουν δικαίωμα να έρθουν από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους φέρουμε στην ενδοχώρα. Δημιουργούμε θέσεις, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη είσοδος του Απριλίου από τον Έβρο είχε απορροφήσει όλες τις προϋπάρχουσες θέσεις. Τώρα, ανασυγκροτούμε τις δομές, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο πήραμε από τη Λέσβο 2.300 άτομα που είχαν δικαίωμα να φύγουν. Θα ολοκληρώσουμε με τη Λέσβο και θα συνεχίσουμε με τη Σάμο και τη Χίο.
 
Συγχρόνως, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και των επιτροπών προσφυγών. Σε αυτά έχουμε επιτυχίες, έχουμε 30% περισσότερες αποφάσεις ασύλου, έχουμε 50% περισσότερες επιδόσεις αποφάσεων. Αλλά και αυτό δεν μας ικανοποιεί" σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com