AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Αυγ 2019

Μητροπολίτης Ευσέβιος: "Η τιμή της Παναγίας στη Σάμο"


"Ο μήνας Αύγουστος, ο τελευταίος του καλοκαιριού αλλά του εκκλησιαστικού έτους είναι αφιερωμένος εορτολογικά στην Παναγία. Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάζεται πανηγυρικά από τον πιστό λαό, ο οποίος ονομάζει το Δεκαπενταύγουστο και Πάσχα του καλοκαιριού. Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη ευλάβεια, το σεβασμό και τα αισθήματα αγάπης, που κατακλύζουν τις καρδιές των πιστών για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ευγνωμοσύνη όλων για τις ποικίλες χάριτες της".

Αυτά αναφέρει σε σχετικό κείμενό του ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιος, που σημειώνει:

"Έντονη είναι η ευλάβεια και των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας προς την Παναγία και αυτό καταφαίνεται από το πλήθος των μοναστηριών, των Εκκλησιών και των παρεκκλησίων που είναι αφιερωμένα στο όνομα της. Η Παναγία, το ανεκτίμητο αυτό πνευματικό κόσμημα της Ορθοδοξίας, αιώνιο σύμβολο αγιωσύνης, αγνότητας, ταπεινοφροσύνης, μητρικής αγάπης και εγκαρτέρησης στον πόνο, συγκλονίζει κάθε χριστιανική ελληνική ψυχή. Ο λαός των νησιών μας έχοντας βαθειά μέσα του ριζωμένη και την παράδοση των παραλίων της Μικράς Ασίας όπου έζησε κι εκήρυξε ο ηγαπημένος μαθητής ο Ιωάννης ο Θεολόγος, πάντοτε την ατενίζει με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό γι αυτό και κάθε γιορτή της και ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο προσφεύγει σ’ Αυτήν για δυναμικές αναζητήσεις και προσπάθειες , για φωτισμένες επιλογές και πράξεις, για σκέπη και εγκαρδίωση, για οραματισμό και ελπίδα.

Οι πιστές καρδιές γνωρίζουν πως η Παναγία αν και μετετέθη στους ουρανούς δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Εξακολουθεί με τις μεσιτικές της προσευχές να συμπαρίσταται στις δοκιμασίες, να πραΰνει τους πόνους, να γαληνεύει τις ψυχές, ακατάπαυστα να ελεεί τις ταλαιπωρημένες από την αμαρτία και τους πειρασμούς ανθρώπινες υπάρξεις.

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στο Καρλόβασι, μια εθιμική λατρευτικά ιδιόμορφη ακολουθία, που έχει μεταφερθεί στη Σάμο τον 18ο αιώνα υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων λόγο προελεύσεως από το νησί μας πολλών Αγιοταφιτών Πατέρων, καταδεικνύει την αγάπη του λαού του Θεού προς την Παναγία και συγχρόνως το γεγονός ότι η παρουσία της στα νησιά μας είναι ζωντανή, φώς μυστικό, ελπίδα για το μέλλον τους, περισσή κατάνυξη, θαλπωρή και ζεστασιά για όλους.

Στο μυρωμένο από την χάρη της Αυγουστιάτικο βραδινό, οι ψαλμωδίες των εγκωμίων στην Κοίμηση της δεν είναι μόνο ύμνος εξόδιος αλλά και ύμνος ευγνωμοσύνης για την πραγμάτωση της υποσχέσεως του Θεανθρώπου για νίκη πάνω στον Θάνατο, ευχαριστία, αγάπη, τιμή και δόξα προς την κοινή πνευματική Μητέρα μας.

Το γεγονός πως η μορφή της Θεοτόκου κατέχει ξεχωριστή θέση στα νησιά μας αποτελούν και οι διάφορες ευλαβικές ονομασίες που της απέδωκαν οι Σαμιώτες, Ικάριοι και Φουρνιώτες με τις τόσες εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην χάρη της.

Στο νησί της Σάμου επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 135 Ενοριακοί ναού και παρεκκλήσια και 7 Ιερές Μονές. Οι Ιερές Μονές της Παναγίας Βροντιανής (1566), Μεγάλης Παναγίας (1586), Αγίας Ζώνης (1695), Ζωοδόχου Πηγής Κότσικα (1730), Ζωοδόχου Πηγής Βαθέος (1756), Παναγίας Κακοπεράτου και Παναγίας Μαραθοκάμπου(1887). Οι Ιεροί Ναοί της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας (10ος αιών), Παναγίας Μακρινής (14ος αιών), Παναγίας Καστρινής Παλαιού Καρλοβάσου, Παναγίας Καρλοβάσου (1898), Παναγίας Παγώνδου, Παναγίας Σπηλιανής ή Καληαρμένισσας (εντός σπηλαίου), Παναγίας Μαυρίκενας και Παναγίας Ποταμίου Καρλοβάσου του 11ου αιώνα.

Στο νησί της Ικαρίας επ' ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 4 Ιερές Μονές, Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος (1775), Ευαγγελισμού Θεοτόκου Μουντέ (1460), Ευαγγελισμού Θεοτόκου Μαυριάνου (18ος αιών), Ζωοδόχου Πηγής Γλαρέδο (1890) και 35 Ενοριακοί Ναοί και παρεκκλήσια.

Τα πιο γνωστά και με χαρακτηριστικά επίθετα προς την Θεοτόκο είναι τα εξής : Παναγία Λέφαινα, Παναγία Μακρή, Παναγία Κιουρά, Παναγία Ελεημονίτισσα, Παναγία Δέσποινα, Παναγία Λαγκάδας, Παναγία Αντιφωνίτισσα, Παναγία Υπακοή, Παναγία του Κύκκου, Παναγία Φλεσιανή, Παναγία Ξηροκαμπίτισσα.

Τέλος στα νησιά των Φούρνων υπάρχουν 4 Ιεροί Ναοί επ' ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Έντονη η ζωοδότρα μεσιτεία και χάρις της Παναγίας στα νησιά μας. Περισσή η αγάπη της καρδιάς μας προς αυτήν που έγινε η « αιτία της των πάντων θεώσεως» Μεγαλόχαρη ελέησον ημάς" καταλήγει ο κ. Ευσέβιος.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία